Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Без бг розово масло „Шанел № 5“ мирише на….вода

Истински фурор предизвика демонстрация на световноизвестния парфюм „Шанел №5“ как ще ухае, ако в него бъде премахнато българското розово масло. Твърде разочароващо, но мирисът е на обикновена вода. За това разказа пред „Телеграф“ евродепутатът от ГЕРБ -СДС Андрей Новаков, който участва в международно събитие, посветено на защита на етеричните масла в Казанлък. Домакин на форума беше Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) и Международната парфюмерна асоциация (IFRA).
Лидер
Демонстрацията е била направена от световни парфюмери от IFRA, които са се опитали да покажат колко сив ще е светът без естествените аромати. Форумът е част от набиращата мощ европейска съпротива срещу проекта на еврорегламент, в който има текстове, които поставят етеричните масла в графата на опасни вещества. Тя спонтанно започна от кмета на френския град Грас, който също гостува в Казанлък вчера, както и представители на засегнатите от текстовете средиземноморски страни, които дестилират основно етерични масла от цитруси. Основната инициатива по промени в текстовете на предстоящия регламент обаче започна от българските евродепутати от всички политически сили, които внесоха възражения по проекта наскоро. Така че България е лидер по отношение защитата не само на розовото масло, но и употребата на етерични масла, коментира Андрей Новаков.
Спирт
На присъстващите евродепутати са дали да пробват и крем, на който е отнето съдържането от масло от лавандула. Той миришеше на спирт, увери Новаков. Тогава парфюмерите предупредили, че ако гласуват, както е предложено в бъдещия регламент, продуктите, на които сме свикнали, дори и тези за почистване на под, няма да имат познатите ни качества, ако спрат да използват етерични масла.
Андрей Новаков съобщи, че евродепутати от пет държави вече застават зад българските си колеги в защита на розовото масло. Депутатите от Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия се присъединяват към нашата позиция и искат в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес. телеграф

Публикувана на
25 Май 2023 година