Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Може ли Бачковският манастир да бъде обявен за автономна република, със свои герб и валута!?

Пред асеновградски бизнесмен вай-видният в момента игумен Сионий скромно му е заявил: „Ти не разбра ли, че държавата, това съм аз!“. Потвърждава го като си прави каквото му кефне в обителта, без да се притеснява дали нарушава общинските и националните закони. Премиерът му целува ръка, кметът на Асеновград само дето не му козирува. Няма нито една институция, която да му строши хатъра.

Динко ПЕТКОВ

Ако, примерно, леля Пенка Баделемска или бай Никой си реши да изхранват семействата си с търговска дейност, ще им трябват цяла папка с документи от общината. Разрешение за поставяне на сергия или на каравана, да речем. Одобрен проект къде да бъде разположена. С климатик или с капково оросяване, за да е свеж въздуха, ако помещението е затворено – бистро за бира-скара. Със северно или южно изложение, ако е открит обект. Дали не е на територия, която е комплексен паметник на културата, като Асенова крепост или Бачковският манастир. И обезателно с разрешително за извършване на търговска дейност.
При неспазване на някое от тези изисквания, кметът на Асеновград на часа праща общински служители да санкционират нарушителя леля Пенка Баделемска или бай Никой си. Връчвайки им фиш за глоба. И предупреждение в какъв срок следва сами да съборят сергията си и скара-бирата. Без прошка. „Няма не искам, няма недей!“, ще отсекат кметските хора.
И правилно. Такива бързи действия на кмета заслужават адмирации. И, разбира се, преизбиране на изборите наесен.
"Защо, обаче, всичко това не важи за игумена Сионий?“, логично е да го запитат леля Пенка Баделемска и бай Никой си. Както и всеки от обикновените данъкоплатци в общината, без значение от какъв пол са и от чий джинс.
Пробвайте да подаде сигнал до кмета д-р Грудев или до заместника му инж. Димитров, че тях ги санкционират, а за същите прегрешения в Бачковския манастир си затварят очите. Кметът любезно ще ви изслуша, даже ще ви предложи някое хапче аналгин, ако види, че нещо сте посърнал, нали е лекар. И строго ще отсече: „Ама къде дават така! Ще пратя проверка!“. И ще си тръгнеш възхитен от решителността му и безкомпромисността му да премахва всякакви подобни прояви. Независимо кой е. Дали недосегаем игумен. Или кой да е гражданин.
Заместникът му и той не отстъпва в защита на закона. Сам твърди, давайки пример, че бистрото „Чардака“ на територията под Бачковския манастир, водещ се негова собственост, е построено незаконно. „Какво си мислят, като е манастирски значи е с позволение на Господ! Немедлено трябва да бъде бутнато!“. Ако собствениците не го съборят, тогава ще го направи екип от общината, дава го пред журналисти разлютен той. И заема поза на разлютен бранител на градските наредби, след като разбира, че направо са изритали трите общинарки от правния отдел, командировани до Бачково, за да залепят предупредителни бележки на „Чардака“. Освен това, без да им пука, разположили кафе машина и каравана за понички. Без никакво общинско позволение.
„Чардака“ все още си е непобутнат. Поничките омирисват наоколо. Кафе машината си е там. Репортерите чули, че ще пусне заповед за събаряне, ама недочули за коя година става думи – за тази, идната или след няколко.
Вечно мърморещи асеновградчани роптаят: „Е, някой от София е звъннал на кмета и го е предупредил косъм да не падне от брадата му. „Каквото ти поиска дядо Сионий, изпълнявай, че да не ти набия чемберите!“, подозират те защо д-р Грудев е готов даже и удължаваща живота клизма сам да му прави на игумена.
Носи се приказка, че тъй и тъй игуменът си прави каквото си иска, без да го еня за правилата и законите, не е ли най-добре официално да се промени статута на Бачковския манастир. Да бъде обявен за първата манастирска автономна република. Със своя валута – „сионий“ и герб – на ротационен принцип 9 месеца да е троянска сливовица и 9 месеца джинджифилова ракийка. А поданиците да бъдат освободени от плащане на данъци – като сергиджиите, вместо договориран наем, само да им взимат всеки месец „дарение „. Срещу това ще получават правото да целуват ръката на Сионий, плюс 1 литър осветена вода на семейство.

Публикувана на
24 Май 2023 година