Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Правителството на Мария Габриел ще мине чрез тайно гласуване

Правителство на Мария Габриел по всяка вероятност ще има и то ще мине чрез тайно гласуване, заявиха депутати, цитирани от „Епицентър“.Открито зад кабинета „Габриел“ ще застанат ГЕРБ - СДС, ДПС и ИТН, които имат 116 гласа, т.е. само 5 не им достигат за формиране на състав на Министерски състав.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ открито се противопостави на провеждането на шести поред предсрочни парламентарни избори от пролетта на 2021 г., като ги нарече „излишни“.
А председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заговори за „тотална безотговорност сред партиите“, коментирайки зациклилите преговори за правителство. Лидерът на ИТН Слави Трифонов по-късно отсече: „Ние ще подкрепим правителство от експерти!“
На този фон е ясно, че кабинет със 116 гласа може да мине при спадащ кворум в пленарната зала или при тайно гласуване, при което недоволни от другите политически сили заявят подкрепа.
Първият вариант обаче е прекално груб и едва ли ще бъде предпочетен, още повече че лидерът на левицата Корнелия Нинова вече заяви: „Категорично депутати от БСП няма да подкрепят правителство с присъствие или отсъствие от залата!“
Затова по-вероятно е да се използва вторият - тайно гласуване.
Според източниците на медията номинираната от първата политическа сила в парламента ГЕРБ - СДС за премиер Мария Габриел наистина ще се яви при президента Румен Радев в понеделник, 22 май, с папка със състав на кабинет, както обеща.
И не случайно в телевизионно участие сутринта знаковто лице на ГЕРБ Деница Сачева заяви: „ГЕРБ ще върнат мандата на президента изпълнен, а имената на министрите ще станат ясни в понеделник.“
Разговорите за състава на правителството водела лично Мария Габриел, амбицирана да формира кабинет с експертен, но ясен евроатлантически профил. Експертите в кабинета щели да бъдат с различен политически профил и симпатии, но без хора на БСП.
Подкрепа за такъв Министерски съвет се очаквала освен от ГЕРБ - СДС, ДПС и ИТН и от депутати от ПП - ДБ, недоволни от това накъде тласкат страната Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов. Според тихите бунтари в редиците на втората парламентарна сила при едни нови избори тя по-вероятно ще влоши резултата си. И така няма да има и хипотетична възможност да изпълни реформаторските си намерения, с които поиска доверието на избирателите.
Недоволни от курса на лидера Корнелия Нинова имало и в БСП. В редиците на столетницата с тревога наблюдавали спадащите й резултати и немалко депутати се чувствали застрашени от следващи избори. Още повече че и те нямало как да обяснят на избирателите си защо са допуснали да не бъде приет бюджет и да се влоши социално-икономическата картина в страната, което пряко засяга доходите. Засега единствената партия в 49-ото Народно събрание, която открито се е обявила за провеждане на предсрочни избори е "Възраждане", а те имат само 37 депутати.
Всички други твърдят, че най-добрият вариант е страната да има редовно правителство. А това обстоятелство прави излъчването му възможно.
В противен случай 102-ото българско правителство отново ще бъде служебно.трибуне

Публикувана на
19 Май 2023 година