Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

10 растения, които могат да виреят почти сами

1. Тиландсия — въздушно растение
Поставете растението на светло място, на непряка светлина. На всеки 1 до 2 седмици накисвайте растението си във вода за 5-10 минути. Можете да използвате вода със стайна температура или дъждовна вода.
Тиландсията дори не се нуждае от почва, за да живее. Може да го отглеждате дори и само във вода. Ако вашето растение получи подходящи грижи, то дори ще цъфти.
2. Каланхое
Растението обича да се припича на пряко слънце, така че го поставяйте на ярко осветени места. Не го поливайте твърде много. Горните няколко сантиметра на почвата трябва да са напълно засушени преди да го полеете. В този смисъл растението е много издръжливо и на дълги периоди на суша, например ако отсъствате дълго време от дома си.
3. Коледен кактус
Поставете коледния кактус на добре осветено място, но далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте само когато горната част на почвата е напълно изсъхнала.
4. Кафе арабика
Поставете растението кафе близо до прозорец със щори или на полусянка.
Поливайте поне веднъж седмично и пазете почвата от пълно изсъхване.
Сред разновидностите кафеено растение кафе арабика е най-подходящо за домашно растение. Кафеените растения са издръжливи и красиви и дори могат да дадат плодове в домашни условия.
5. Калатея - молитвено растение
Поставете калатеята в светла стая, но далеч от пряка слънчева светлина. Тези растения не понасят добре сушата и обичат почвата им да е влажна (но не преполята).Нарича се молитвено растение, защото повдига листата си в изправено положение през нощта и позицията на листата изглежда така сякаш се моли.
6. Филодендрон
Поставете растението в стая с непряка слънчева светлина или на място, където слънчевата светлина се филтрира от прозрачна завеса.
Поливайте веднъж седмично, по-рядко през есента и зимата. Филодендрона обожава помещения с висока влажност, но понася и по-сух въздух.
7. Орхидея
Орхидеите предпочитат да са близо до умерено светъл перваз на прозорец или подобна среда. Вивеят добре на северни прозорци или в баня с прозорец. Поливайте на всеки 7-10 дни по мъничко. Орхидеите трябва да се държат в саксия с добър дренаж.
8. Бромелия
Поставете бромелиите на няколко метра от прозореца, далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте на всеки 3 до 4 седмици и на всеки 5 седмици през зимата. Въпреки че обичат влажната среда, бромелиите всъщност са устойчиви на суша. Това ги прави по-лесни за грижи в сравнение с други растения. Ако домът ви е много влажен, можете да изберете глинен или теракотен съд, тъй като те могат да абсорбират допълнителната влага. В противен случай можете да ги поставите в пластмасова саксия с дренажни отвори.
9. Шефлера
Шефлерите искат да бъдат поставени в добре осветена стая с много непряка слънчева светлина. Можете да ги поливате веднъж седмично, с по-малко вода през зимния сезон.
Шефлерите се наричат още растения чадъри, защото листата образуват формата на чадър. Тези растения не обичат, когато е твърде влажно или прекалено сухо. Ако забележите, че растението губи листа, проверете почвата, тъй като може да е станала прекалено суха или прекалено влажна.
10. Антуриум
Поставете антуриума на топло, ярко осветено място, далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте достатъчно често, за да поддържате почвата влажна, но не мокра. Около половин чаша вода веднъж седмично.
Антуриумите могат да бъдат цветни допълнения към нашите домове, които не се нуждаят от поддръжка. Те също могат да растат при по-малко слънчева светлина, но ще имат по-малко цветя и общият им растеж ще бъде по-бавен.

Публикувана на
23 Април 2023 година