Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

66 000 у нас свързват двата края

Облагаеми доходи от заплати в размер между 5000 лв. и 10 000 лв. на месец взимат 66 618 души в страната. Това показват данни на НАП за доходите от трудови правоотношения. Оказва се, че тези високо платени служители взимат 4-5 пъти по-високи възнаграждения от колегите си, които са на по-ниски позиции във фирмите. В тази група не влизат мениджърите на най-високи постове в големите компании, тъй като техните месечни доходи са значително по-високи.
В групата на хората, които имат облагаем доход между 5000 лв. и 10 000 лв. на месец влизат редица експерти като например юристи и специалисти по информационни технологии, както и хора на средни мениджърски позиции в големи компании.
Близо половината от хората в страната имат облагаеми доходи под 1000 лв., показват данните на НАП за месец октомври миналата година. Това е техният облагаем доход, тоест сумата, която получават преди данъци. Като платят и 10% данък върху дохода реално парите, с които разполагат, са под 900 лв. на месец.
Общият брой на заетите на трудов договор в страната е 2,4 млн. души, показват данните на НАП. От тях 1,188 милиона имат облагаеми доходи от трудови правоотношения под 1000 лв. Като от тях преобладават хората с облагаеми доходи под 650 лв. Близо 520 хил. души са със облагаем доход от заплати между 650 лв. и 1000 лв., а доходите от заплати на 669 хил. души са по-малко от 650 лв. за месец. Много от тях работя за по-малко от минималната заплата, а сред причините за това са например, че работят на половин ден или са работили само част от дните в месеца.

Затова от министерството на финансите искат да получават данни за всичките получени от хората пари, дори да става въпрос за необлагаеми доходи. При определянето на енергийно бедните хора в страната, ако бъдат използвани само данните за облагаемите доходи, ще се окаже че огромна част от населението трябва да бъде подпомогната при преминаване на домакинствата на свободния пазар на тока след няколко години. От Министерството на финансите искат да получават и данни за изплатените на служителите пари за командировки, въпреки че това въобще не е доход, а получени пари за изпълнение на конкретна задача. Както за шофьора не е доход, ако получи пари, за да зареди с гориво служебния автомобил.
Над 1 милион души са с облагаеми доходи от трудови договори в размер между 1000 лв. и 3000 лв., показват данните на НАП. Като техният брой е по-малък от хората с доходи под 1000 лв. В страната има и още малко над 140 хил. души със сравнително високи заплати от трудови договори. На месец облагаемият им доход е между 3000 лв. и 5000 лв.
Наличните данни на НАП показват, че с течение на времето фирмите вдигат заплатите на работниците и наемат повече хора. В резултат в рамките на седем месеца хората със доходи от заплати под 650 лв. са намалели, а нарастват хората с по-високи възнаграждения. В рамките на седем месеца около 4700 души може да се похвалят, че облагаемият им доход е бил увеличен до над 5000 лв. /лупа

Публикувана на
26 Март 2023 година