Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Мама и тати теглят кредит да пратят детето на абитуриентския му бал

Родители на абитуриенти масово теглят кредити за организацията на бала, които ще изплащат до Коледа. Около 2000 лева излиза завършването тази година, показа проучване на „Телеграф“. Това е и най-често исканата сума. Клиентите избират 9 - до 12-месечно разсрочване, разказаха от няколко фирми за бързи кредити.
Има и преференциални условия за абитуриентски заеми. Например без първоначална такса за разглеждане и одобрение на клиента, по-нисък лихвен процент и бързо одобрение само онлайн. Сумите, които се отпускат, започват от 500 лв. и стигат до 8000 лв. Калкулациите показват, че ако се изтегли заем за 9 месеца от 2000 лв., накрая с лихвите трябва да се върнат 2206 лв.
Тоалети
Калкулацията на бала зависи от изискванията на абитуриента. Минималната сума за тоалет, прическа и ресторант е 2 бона, но много от завършващите поръчват и допълнителни екстри като видео- и фотозаснемане, луксозен автомобил и т.н.
За момичетата едно от най-важните неща остава роклята, с която ще се появят на бала. Средната цена за тоалета е около 700-800 лв., но е възможно да излезе и по-евтино, ако се избере в последния момент. През април част от бутиците предлагат намаления с по сто-двеста лева надолу от реалната цена. Костюмите за момчетата пък вървят между 300 и 800 лв.
Но ако преди години столицата на официалните тоалети беше Асеновград, то сега все повече младежи пазаруват или онлайн, или бият път до някоя съседна държава. Тотален хит в момента е Одрин, където облеклата и за младежи, и за девойки излизат много по-евтино.
Салони
Докато за момчетата единственият допълнителен разход е свързан с вратовръзка и обувки, което излиза около 200 лева отгоре, то при момичетата има много допълнения. Цените на официалните обувки тръгват от 80 лв. и надминават 200 лв. в зависимост от марката. За комплект с клъч родителите трябва да приготвят около 300 лв. Отделно е подготовката на косата, грима и маникюра. Само пробата при стилист е около 30 лв. Официална прическа с макиаж излиза най-малко 60 лв. Ако се прибави и маникюр, цената скача над стотачка. Някои салони предлагат пакети – прическа и грим, заедно с маникюр и педикюр струват около 200 лв., като някои добавят и подарък – поставяне на мигли и декорации към лака.
Резервации
Тази пролет цените на кувертите тръгват от 70 лв. и най-често стигат до 200 лв. В по-луксозните ресторанти обаче сумата може да бъде надхвърлена. В столицата все още има опции за резервации в големите хотели, като най-скъпите куверти минават две стотачки и включват 5-степенно меню с напитки и организиран конкурс за крал и кралица на бала.
Истерията около завършването все още не се е отприщила във Варна, но според темпото на резервациите комплексът Златни пясъци ще се задръсти и тази година. Само в един от популярните хотели там вече има запазени места от 10 училища. Предлагат се ол инклузив пакети с една нощувка за 230 лв. на човек. Двудневният пакет е 320 лв. Кувертът в ресторантите по морето върви по 140 лв., като в него влиза салата, топло предястие и основно по избор, мезета и десерт, 2 безалкохолни напитки, 2 минерални води, аперитив от 100 мл и половин бутилка вино. В заведенията в Пиринско пък цените са между 60 и 100 лв. В момента обаче почти никъде в Благоевград няма свободни места. Всичко е резервирано още през октомври и ноември миналата година, споделят ресторантьори.
Лимузината чукна 250 евро
Цената на лимузината за бала чукна 250 евро в София, показа справка на „Телеграф“. В сумата влиза личен шофьор, като условието е да не правите повече от 100 км пробег и да върнете автомобила до 5 часа. Кабриолети, лимузини, луксозни джипове са сред най-честият избор на младежите. Някои фирми правят и отстъпки, като сред най-евтините предложения е наем за до 100 евро за целия ден. В повечето случаи не се доплаща допълнително за шофьор, като услугата той да ви закара на бала влиза в цената.
Правят отстъпки за учители
Повечето хотели и ресторанти предлагат отстъпки за учители. Така например в хотелите по морето за група над 100 младежи се предоставя 1 безплатна стая за настаняване на учители. Заведенията пък правят 50% намаление от куверта за поканен учител, а за класен ръководител и директор купонът е безплатен. /телеграф

Публикувана на
26 Март 2023 година