Новина от категория България
Архив на публикациите

Край Вардаро морни соколи станаха нахални

"Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) призова България да спазва решенията на Европейския съд (ЕС) по правата на човека, според които България погазвала правата на македонците в Пиринския край. Димитър Ковачевски настоява да предприемем незабавни действат и признаем всички права на самоопределилите се като македонци български граждани…
Този ултиматум към България е без прецедент както в практиката на Европейския съюз, така и в двустранните отношения между цивилизовани страни. За първи път страна-кандидат за еврочленство ултимативно поставя искания към страната, която вече е вдигнала ветото за преговори, без кандидатката да е изпълнила нито едно от поставените й условия", това мнение изрази геополитическият анализатор Велизар Енчев, цитиран от Епицентър.бг.
"Евроатлантиците в 47-но Народно събрание отстъпиха под натиска на френския президент и вдигнаха ветото върху еврочленството на РС Македония, без Скопие да е вписало българите в македонската конституция, без да е ревизирало учебниците по история и география, присвояващи българското културно-историческо наследство, без да е прекратило хроничната антибългарска кампания…
Ситуацията е уникална за международните отношения и позорна за нас. Затова, след като на 24 юни 2022 г. 170 депутати даваха френски гаранции за капитулантството си пред Скопие, сега те трябва да си посипят главата с пепел и понесат политическата отговорност за този акт на национална измяна.
Ако сме нормална и суверенна държава, служебният външен министър, апропо - той все още е и посланик в Париж, е длъжен да извърши следното: да изпрати нота до френското външно министерство и поиска незабавна интервенция пред македонистите в Скопие, след като Еманюел Макрон е гарант на евроспоразумението ни с РС Македония.
След този нечуван акт на вербална агресия президентът Радев трябва да изтегли за консултации в София българския посланик в Скопие, а българските историци да напуснат българо-македонската комисия, която с бездействието си всъщност легитимира посегателството към българската история.
Не реагираме ли адекватно на претенциите за „македонско малцинство“, утре Ковачевски ще предяви и териториални претенции към Пиринския край.
И тогава ли ще мълчим, каквото оглушително мълчание чуваме вече 48 часа?", допълни Енчев. /блиц

Публикувана на
26 Март 2023 година