Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Малката Сияна се нуждае спешно от донор и пари за бъбречна трансплантация

7-годишно дете от Варна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация. Освен непосилната за семейството сума, родителите търсят и подходящ донор. Вместо на площадките за игра, детството на Сияна минава в непрекъснати обиколки из лекарски кабинети и болници. Родителите разбрали, че нещо с дъщеря им не е наред, още когато била на 3 месеца и отказала да се храни.
"Бъбреците не са изградени на 100% като големина, не функционират правилно и започна да вдига кръвно", казва бащата на детето Пламен Николов.
Чувайки диагнозата бъбречна недостатъчност, пред родителите на Сияна няма алтернатива, освен на всяка цена да намерят донор.
"Имаме оферта от Турция. Трансплантацията възлиза на 25 хил. евро. Това е само трансплантацията. След това медикаменти се вземат, правят се и изследвания да доразберат дали всичко е наред, с което най-вероятно цената ще нарасне", каза още родителят.
Съпричастни със съдбата на колегата си, служителите на Военноморското училище организирали кампания за набиране на средства. Досега са успели да съберат около 38 хиляди лева. "В началото беше организиран благотворителен базар, в който се включиха всички наши колеги. В момента има разкрита дарителска сметка в лева и във валута", посочи кап. Георги Николов, началник "Връзки с обществеността на ВВМУ.
На фона на усилията за събиране на средства, продължава и борбата да се намери подходящ донор. След като е установена несъвместимост с бъбреците на родителите и близките на детето, лекарите са предложили кръстосана трансплантация. Това означава бащата да дари своя бъбрек на някого, за когото е подходящ донор, а те да вземат бъбрек от друг донор, подходящ за тяхното дете.
Битката на родителите продължава на два фронта - да открият подходящ донор за кръстосана трансплантация в Турция или да се намери бъбрек за Сияна у нас, ако бъде включена в листата на чакащите за трансплантация. "Много ви моля, ако може някой да ни помогне, който има възможност, да подкрепи дъщеря ми със средства. Не искам да я загубя…", призова разтревожената майка на Сияна – Марияна Станишева пред NOVA.


Всеки желаещ да помогне може да го направи на следните банкови сметки:

Титуляр: Сияна Пламенова Николова
Валута: BGN
IBAN: BG31STSA93000029768929
BIC: STSABGSF
Титуляр: Сияна Пламенова Николова
Валута: EUR
IBAN: BG46STSA93000029768950
BIC: STSABGSF

Публикувана на
25 Март 2023 година