Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Деца от ДГ „Бреза“ представиха обичая „българска сватба“

Специален спектакъл изнесоха децата от 4 „А“ група в ДГ „Бреза“ в район „Северен“. Той бе посветен на хубавите мартенски празници-Първа пролет и Благовещение.
Малчуганите възпроизведоха обичая „българска сватба“. Показаха традициите от вземането на булката до венчавката и подписването.Всички деца бяха облечени в народен, битов стил.Педагозите старателно бяха подготвили репликите в рими.А родителите изгледаха спектакъла с интерес и усмивки на лицата.
Децата представиха песните „На мегдана сред село, залюляло се хоро“, „Боряно, Борянке“ и танца „Бащи и дъщери“.Танцът бе много вълнуващ, тъй като татковците излязоха на сцената и с голямо желание се включиха в него.Последва майсторско изпълнение на гайда от учителя по музика Драгомир Варимезов.
„Пожелавам свежестта и пъстротата на пролетта да бъдат винаги в душите Ви.Нека дните Ви са изпълнени с прекрасни споделени мигове, слънце, усмивки и сбъднати желания“, обърна се към гости и родители директорът на ДГ „Бреза“ Нели Димитрова.
„Поздравявам малчуганите за чудесно изнесения спектакъл, с който ни показаха всички ритуали около провеждането на една истинска българска сватба.Адмирации за преподавателите и директора на ДГ „Бреза“ за това, че запознават децата с народните традиции и ги учат в спазване на обичаите и съхранение на българския дух“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който беше гост на тържеството.

Публикувана на
23 Март 2023 година