Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На 20 март в 23:24 часа пролетта дойде

Астрономическата пролет у нас настъпва тази година на 20 март в 23:24 часа. Звездната карта на Пролетното равноденствие ни дава представа за глобалната картина на времето през пролетта. Каква пролет може да очакваме?
Марги Паскалева
Зимата беше мека, да не кажа топла. Но пролетта в България ще ни донесе така нужните дъждове за земята и природата. Това е добре, но хората живеещи в близост до вода, земеделците и всички институции трябва да вземат отсега превантивни мерки срещу наводнения - в някои периоди ще паднат по-големи количества дъждове. Препоръчително е да се инспектират язовирите, да се почистят коритата на реките. А хората да не изхвърлят боклуци в реките, защото природата ще ни го върне.
Само ден след идването на пролетта е Новолуние в знака Овен – време за нов живот и ново начало.
Времето през седмицата 21.03 – 28.03 ще бъде приятно, по-сухо и само в отделни дни, и само на места, може да има превалявания от дъжд. По-слънчево може да бъде на 22, 23, 26 и 27 март. В следобедните и вечерни часове на 23 март очаквам заоблачаване и леко понижение в температурите, а усилване на вятъра и разкъсана облачност в някои райони – на 25, 26 и 27 март. На 28 март вече може да има краткотрайни валежи от дъжд, а на места и гръмотевични бури.
МЕСЕЦ АПРИЛ
Времето през седмицата 29.03 – 05.04 ще се задържи приятно, но по-ветровито. В планините ще бъде все още студено и по-влажно времето. Облачно и с валежи от дъжд ще бъде времето на 29 и 30 март, а от 31 март постепенно ще се затопля и през почивните дни на 1 и 2 април ще се радваме на повече слънчеви часове. Във вечерните часове на 2 април ще има нова „порция“ облаци, като не са изключени и валежи от дъжд, а във високите части на планините - от сняг. На 3 април също има шанс да се радваме на по-слънчево време през деня, но на 4-ти има индикации за по-облачно време с превалявания. В сутрешните часове на 3 и 4 март в по-ниските части на страната може да има мъгли. На 5 април времето ще е по-приятно като цяло, но не е изключено на места да има по-силен вятър.
През следващата седмица от 06.04 до 12.04 тенденцията е за по-влажно, но не студено и бурно време все още. По-променливо и ветровито ще бъде на 6 април, но на 7 и 8 април (Лазаровден) не само че не можем да очакваме хубаво време, но се очертава понижение в температурите, валежи от дъжд. Възможно е да паднат и градушки. От 9 април (Цветница) постепенно времето ще се затопля и за празника на цветята да се надяваме да има повече слънце. По-топло и слънчево ще бъде времето на 10 и 11 април, като в следобедните часове на 11-ти отново ще се появят облаци в някои райони.
На 12 април температурите ще започнат да се понижават, а може да има и краткотрайни гръмотевични бури.
През седмицата 13.04 – 19.04 все още ще се радваме на приятни пролетни температури, но навлизаме постепенно в период на усилване на вятъра и по-чести валежи от дъжд през следващите две седмици на месец април. На 13 април във вечерните и нощни часове може да очакваме валежи, а на 14 и 15 април силен вятър и гръмотевични бури, като на 14-ти в следобедните часове на деня не са изключени и градушки. И все пак има шанс слънцето да е по-щедро в някои райони. 16 и 17 април (Великден) за съжаление се очертават облачни дни с валежи от дъжд. Едва на 18 и 19 април температурите ще се повишат и ще се радваме на пролетно слънце.
На 20 април в 07:12 часа е Новолуние и слънчево затъмнение, а в такива дни времето винаги е непредсказуемо.
В звездната карта на тази лунна фаза вече много ясно се вижда, че седмицата 20.04 – 27.04 ще е с по-ниски температури, по-облачно и дъждовно. Със силен вятър, облачно и дъждовно очаквам да бъде времето на 20, 21, в следобедните часове на 24, 25 и 26 април. Звездите на 20, 21 и 26 април са подредени доста предизвикателно и никак няма да е неочаквано да има бури с градушки тогава. На 22 и 23 април времето ще е малко по-приятно, макар и ветровито, и само тук-там ще има разкъсана облачност. На 27-и постепенно ще започнат да се повишават температурите.
През седмицата 28.04 – 04.05 можете да планирате излети, лични събития, пътувания и почивки – температурите се покачват. По-слънчеви и топли ще бъдат 28 и 29 април. На 28-ми в някои райони на страната може да е по-ветровито и с по-разкъсана облачност, а на 30-ти – леко понижение в температурите.
МЕСЕЦ МАЙ
На 1, 2 и 3 май се очаква времето също да е приятно и на повечето места слънчево. В следобедните часове на 4 май постепенно ще се заоблачава и температурите леко ще се понижат.
На 5 май е Пълнолуние и лунно затъмнение. Тъй като в дните на затъмнения енергията е доста по-концентрирана, времето също ще се влияе силно от тази мощна енергия. През седмицата 05.05 – 11.05 се очертава по-хладно и влажно време, по-често облачно и с валежи, с по-съществени количества в централните и източните части на страната. На 5 и 6 май времето ще е облачно, доста ветровито, с по-ниски температури и с възможност за по-големи количества валежи. Препоръчително е да се вземат превантивни мерки срещу наводнения през тази седмица. На 7 и 8 май слънцето ще изгрее и времето ще е по-приятно – температурите ще се повишат. На 9 и 10 май отново ще има понижение на температурите, ще е по-облачно, а валежи от дъжд и по-силен вятър очаквам да има на 11 май.
На 10 и 11 май може да паднат и градушки на места.
Времето през следващата седмица 12.05 – 18.05 е по-непредсказуемо като цяло и с резки промени. Но според мен ще се задържи доста ветровито и по-често облачно-дъждовно. Валежи от дъжд (дори са възможни бури) очаквам на 13 и 14 май. На 15 май в сутрешните часове по ниските места ще има мъгли, но през втората половина на деня слънцето ще се усмихва по-често. На 16 температурите леко ще се повишат, но и вятърът ще се активира отново. Ще се увеличи облачността на 17 и 18 май и вероятността да има краткотрайни, но обилни валежи и дори бури с градушки изобщо не е изключена.
Като разгледах и анализирах следващите лунни фази до края на месец май, тенденцията е за все така прохладно, ветровито време и по-често с валежи и градушки. По-сериозни количества дъжд може да паднат на 19, 22, 23 и особено на 24 май, когато планетите са доста предизвикателно разположени една спрямо друга.
24 май е изключително опасен ден и в световен план.
На 20 май Марс навлиза в огнения знак Лъв и образува много опасни аспекти с Плутон във Водолей, с Юпитер и Меркурий в Телец. Родените под знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, както и хора с други рождени планети в тези знаци и препоръчително да избягват рисковани действия и пътувания. Малко по-приятни и по-слънчеви дни могат да бъдат 28, 29 и 30 май.
МЕСЕЦ ЮНИ
На 31 май отново ще се повиши облачността и очаквам краткотрайни бури и валежи у нас, на места с градушки, като по-съществени те могат да бъдат на 1 и 2 юни. На 3 юни ще започне постепенно времето да се подобрява – температурите през седмицата 04.06 – 09.06 ще се повишат, ще бъде по-сухо и слънчево. Това подобряване на времето, обаче, ще се усети по-сериозно в западните части на страната, докато в източните може да е с по-разкъсана облачност и вятър. На 7, 9 и 10 юни очаквам по-облачно време, на места и превалявания.
През седмицата 10.06 – 17.06 тенденцията за по-прохладно, влажно и дъждовно време се запазва. Има индикации и за по-сериозни количества валежи от дъжд, особено на 10, 14 и 15 юни, когато са възможни и наводнения. На 11 и 16 юни облачността предполагам че ще е по-разкъсана, а на 12 юни – по-слънчево и с по-високи температури от останалите дни.
Повишаване на температурите и по-сухо ще бъде времето през седмицата 18.06 – 25.06, като по-топло и хубаво ще е в източните части на страната. Облачно и с разкъсана облачност ще е по-често в западните райони. Дъжд може да вали на 18, 19 и 20 юни, а по-слънчево и топло да бъде на 21 и 22 юни. На 23 и 24 юни се очаква да има леко понижение на температурите и закъсана облачност. На 21.06.2023 год. в 17:58 часа българско време настъпва дългоочакваното лято. Въпреки, че Марс е в топлия огнен знак Лъв, звездната карта на Лятното слънцестоене не е много обещаваща за сухо и горещо време през целия сезон.

Публикувана на
20 Март 2023 година