Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Вталяването с инжекции е опасно

Лекарството оземпик е регистрирано у нас единствено за пациенти с диабет тип 2. То съдържа активното вещество семаглутид и помага да се понижи кръвната захар в организма. Предлага се като инжекционен разтвор в предварително напълнена писалка.
Когато е наличен в аптеките, оземпик се продава у нас на цена от около 180 лв. В Турция обаче медикаментът не е наличен в мрежата, а само онлайн и струва тройно. Това го прави особено атрактивен за контрабанда. Вече повече от година в България се разпространява манията илачът да се използва за отслабване. Това доведе до още по-големи проблеми с откриването му в аптечната мрежа.
Използването на лекарството с цел сваляне на килограми тръгва от Америка, а редица знаменитости вече открито споделиха, че са се стопили със семаглутид, но под друга форма – регистрирана за лечение на затлъстяване в Щатите от същия производител. У нас този продукт не е наличен, затова желаещите да свалят килограми, изкупуват оземпик, което води до сериозни проблеми за диабетиците. Има обаче и друг проблем – според експертите употребата на инжекциите без показанията за това крие много рискове. „Семаглутидът е пептид, т.е. едно белтъчно вещество, което потиска центъра на глада в мозъка и влияе на хормоните в човешкото тяло. Човек намалява приема на храна, апетитът отслабва, а освен това, за да си набавя енергия, тялото започва да разгражда собствените си мазнини и да ги трансформира в захари. В резултат на всичко това започваме да губим килограми. И тук идват страничните ефекти – гадене, повръщане, диария. Нещо повече, подлагаме на риск панкреаса, черния дроб и бъбреците“, обяснява експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. По думите й употребата на оземпик увеличава и риска от панкреатит, както и от тромбози. Освен това, когато пациентът спре приложението, ако не спазва хранителен режим, изгубените килограми се връщат бързо, категорична е проф. Байкова. Тя споделя, че вече има пациенти, които я търсят именно с такъв проблем. /телеграф

Публикувана на
18 Март 2023 година