Новина от категория България
Архив на публикациите

Помогнете на най-тежката българка да сбъдне мечтата си да отиде на разходка сама

Нов шанс за живот получава 300-килограмовата Христина от Дупница! Най-тежката българка се подготвя за операция. 33-годишната жена мечтае през новата 2023 година да може да отиде на разходка сама. Това ще се сбъдне благодарение на анонимен дарител, който ще поеме сумата за гастректомия (оперативно отстраняване на 80% от стомаха - б.а.). Това е единствената надежда за младата жена.
"Събрал съм консилиум от четиридесет лекари в Турция. Заседаваха, говорихме на дълго и на широко относно състоянието й и какъв е най-добрият подход за нея. За съжаление никой в България не се наема да й постави точна диагноза. На първо място Христина трябва да се изправи на крака, тогава ще може да премине през всичко", разказва пред вестника добродетелят, поел случая на дупничанката.
Момичето преживява силен стрес преди десетина години. Отива на гости на своя приятелка, която пред нея пребива болния си мъж с колан. След случилото се младата Христина изпада в шок. Прибира се при родителите си безмълвна. Оказва се, че от силния стрес Хриси е получила биполярно разстройство. Заболяването съпътства човек цял живот и се характеризира със силни промени на настроението. Така Секулова започва да пие лекарства. От тях психическото й състояние се подобрява, но физическото се влошава. Христина започва да трупа стремглаво килограми, които безмилостно я обездвижват. Излишната телесна маса не позволява на младата жена да стои повече от няколко минути изправена на крака и поради тази причина е обречена да си стои у дома. Не може да излезе сама от стаята си, камо ли от къщата. Заради теглото си Христина трябва да се лиши и от образование, и от работа.
Направили сме нужните изследвания. Чакат се резултатите, за да може да й се назначи правилно лечение и хранителен режим. Това е нещото, което ще работим близките шест месеца, за да може да я стабилизираме и да я изправим на крака. Надяваме се октомври-ноември да е готова, но всичко зависи от нея", допълва анонимният дарител.
Христина повече от всичко иска да е пълноценен човек. Шансът, който й се дава в момента, я мотивира и тя е готова да следва всяка стъпка, за да може отново да се радва на живота.
Христина не е сама в тази борба. Освен анонимния дарител много други хора застават зад каузата й. Така например едно от вървежните заведения за бързо хранене в Дупница ще се заеме с това да бъде хранена под режим и да получава всичко, от което има нужда като хранителни вещества.

Семейството е преживяло не един кошмар по пътя си. Преди няколко години безпаричието ги удря жестоко. Родителите Христо и Цветанка не могат да купуват лекарства за дъщеря си и решават да изтеглят заем. Попадат на измамници, които им обещават ниска лихва, но накрая се оказва, че вместо да върнат 6000 лв., те дължат 42 хил. Отчаянието ги принуждава да продадат жилището си, за да се издължат на кредиторите. Така се местят да живеят във фургон. За щастие от общината им подават ръка и им осигуряват общинско жилище, в което да се нанесат и да живеят нормално. Въпреки това здравето на Цветанка се влошава. Вглъбена в това да се грижи за дъщеря си, майката оставя себе си на заден план.
"Жената не е добре. На силни болкоуспокояващи е, защото е с непоносими болки. Единият й крак е почти парализиран и не може да се движи. Има асистент, който помага и на двете, но са нужни по-инвазивни мерки за нейното лечение. Определено има нужда от средства за скенер, превоз, адекватни медицински грижи", споделя още дарителят, който е посетил семейството лично в дома им.

Всеки, който желае, може да помогне на семейство Секулови на:
IBAN: BG02UNCR70001524463771
Основание: Дарение за семейство Секулови.

/хотарена

Публикувана на
18 Март 2023 година