Новина от категория България
Архив на публикациите

Голямо бум по холивудски

Голямо бум. Огън. Дим. Пищене в ушите. Дъжд от пепел. Липса на ориентация. Общо взето така изглежда една експлозия в холивудските филми. Точно това видяхме на брифинга на прокуратурата вчера - фойерверки в разгара на предизборна кампания, хвърляне на куп объркващи твърдения, но липса на достатъчно информация, която да ги подплати и докаже. Въпросът е защо сега.
Листчета, флашки и записи от разговори размаха вчера на извънреден брифинг в Националната следствена служба прокуратурата. Според представените от обвинението доказателства става ясно за разкрит заговор за отстраняването на Иван Гешев и други магистрати с участието на група около сочения за наркобос Красимир Каменов - Къро. Прокуратурата не отговори на въпроси, а остави свободата на журналистите “сами да правят изводи” от изнесената информация.
В записите се споменават “Цецо от Белград”, “Бобока”, “Черепа”, “Кирчо и Асенчо”, едни 400 хил. лева за смяна на полицейски началници, Влади Горанов и евентуалното включване на Бойко Борисов в “Магнитски”. Споменати бяха и журналистите от разследващия сайт BIRD.bg.
Не стана ясно дали разследването е проверило автентичността на записите. Не стана ясно дали става дума за законно използване на СРС. Стана ясно само, че обвинението не знае от кого и как са правени записите. Сиреч - не е ясно колко са автентични те. Интересно е обаче защо прокуратурата изнася по този сензационен начин непроверени напълно доказателства. Този въпрос може би е реторичен.
Не стана ясно също така дали са налице други доказателства, които подкрепят чутото от записите. Но пък обвинението хвърли топката към ДАНС, които трябва да се занимаят с тях.
Всичко беше просто фойерверки, които гръмнаха в разгара на предизборна кампания. С фанфари Гешев и сие обявиха, че са направили огромен пробив и са разкрили срастването на мафията с държавата, прицелила се в борците срещу престъпността.
Въпреки липсата на отговори от страна на обвинението около въпросните записи, Гешев ги счита за пример на симбиозата между “мафията, осъдени и издирвани от Интерпол лица и известни за обществото организации”, които се борят заедно “срещу институциите и държавата”.
В публичното пространство бяха хвърлени толкова много твърдения, че връзката между тях дори е трудно проследима. Всичко наистина изглежда като пускането на една голяма бомба, произведена в китайски завод за фойерверки... /Фрогнюз

Публикувана на
18 Март 2023 година