Новина от категория България
Архив на публикациите

Мъжете взимат пенсия едва 4 години, жените – 13

Мъжете ще получават пенсия по-малко от четири години, става ясно от данни на Евростат. Средната продължителност на живота на мъжете в България е 68 години. А изискваната възраст за пенсиониране на мъжете в момента е 64 години и 6 месеца.
При жените ситуацията е доста по-различна. Те могат за излязат в пенсия по-рано, а средната продължителност на живота им е по-голяма. Изискваната възраст за пенсиониране на жените е 62 г., а средната продължителност на живота им е 75,1 г. Така в повечето случаи те могат да получават пенсия от държавната хазна 13 години.
В България продължителността на живота е най-малка спрямо останалите страни от ЕС. В страната хората живеят средно по 71,4 г., при 80,1 г. средно за страните от ЕС. Това означава, че проблеми в страната като нивото на здравеопазването, качеството на храната, стресът на работното място и нивото на доходите водят до намаляване на живота ни средно с близо 9 години.
Очакваната продължителност на живота при жените в ЕС (82,9 г.) е по-висока от тази при мъжете (77,2 г.). През последните години продължителността на живота е намаляла заради увеличение на смъртността заради пандемията.
Сред страните от ЕС най-висока е продължителността на живота в Испания (83,3 г.), Швеция (83,1 г.), Люксембург и Италия (и в двете по 82,7 г.), а най-ниска е в България (71,4 г.), Румъния (72,8 г.) и Латвия (73,1 г.). Оказва се, че в двете страни с най-ниски доходи и продължителността на живота е най-малка.

Публикувана на
17 Март 2023 година