Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Местим заплатите си в детски карти

Спестовници започнаха да местят заплатите си в детски банкови карти. Целта е да икономисат пари от такси, показа проучване на „Телеграф“. Идеята е да покриват ежедневни разходи, без да дават допълнително пари за теглене от банкомат.
Предложения
Масово трезорите предлагат преференциални условия за детски дебитни карти. Те се издават към сметка на родителя, като възрастният може да превежда желаната сума, а операциите са ограничени до определени лимити. Ако картата бъде загубена или открадната, може веднага да се блокира. Трансакциите се следят чрез получаване на мейл или есемес до родителя при всяко плащане. По този начин, ако картата е в малчугана, можете да следите колко харчи, обясниха служители от банков офис в София. Обикновено детските дебитни карти се делят на два вида – едните са за хлапета, навършили 7 години до 14 години, а другите са за тийнейджъри до 18 години. Вторите са много предпочитани от младежи, които учат и живеят отделно от родителите си в друг град и по този начин могат лесно да получават джобни.
Условия
Често родителите ползват тези карти за ежедневно пазаруване за дома заради по-добрите условия. Детските карти са без такси за откриване и поддръжка, не се дължат и допълнително пари при плащане в магазините или при теглене от банкомат. „Често тегля от близкия банкомат от картата на детето, когато трябва да купя дреболии от супермаркета, а нямам пари кеш“, сподели Ивелина Манова от София.
В някои банки няма и такса за преиздаване, ако валидността на картата изтече. Освен че има опция да се сложи ограничение на тегленето на пари от картата, тя е много удобна за превеждане на стипендии, допълниха банкери. Трезорите предлагат и специален дизайн на картите, който детето може само да си избере. Някои финансови институции въвеждат и допълнителни лимити за детските карти с цел безопасност. Пример за това е ограничението при използване на картата в определени търговски обекти, свързани с предмет на дейност като хазарт, продажба на алкохол, цигари и др., изтъкнаха банкери. Онлайн трансакциите с дебитните карти за тийнейджъри са възможни за лица над 18 години и могат да бъдат ограничавани след поискване от титуляря на сметката.телеграф

Публикувана на
16 Март 2023 година