Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Бетонният мост няма да се затваря през лятото

"Няма да разреша да затворят за рехабилитация Бетонния мост, докато не приключат строителните работи на бул. "Христо Ботев" и "Модър-Царевец". Строителите и НКЖИ може да искат да затворят моста през лятото, но нека да има малко плановост и да се съобразяваме с хората." Това заяви вчера кметът Здравко Димитров.
За удвояването на ул. "Царевец" има подписан договор за инженеринг, фирмата трябва да изготви проект. Кметът обаче предупреди, че и на този обект няма да се даде старт, докато не се завърши ремонтът на бул. "Хаджи Димитър" и подлеза "Модър-Царевец".
До десетина дни ще бъде възобновен ремонтът на проблемния участък на Брезовско шосе до изхода от Пловдив, където строителните работи бяха спрени заради археология. Оптимистичната прогноза беше направена от зам.-кмета Пламен Райчев по повод на многобройните жалби на хората, че настилката в този участък е махната отдавна, но вече от половин година не се работи.
Строителите чакат на обекта екип археолози, които да наблюдават изкопните работи. Предполага се, че под булеварда има останки на древно селище. Ако се открият находки, следва подробно проучване и опис, след което се съставя протокол от комисията, както изисква Законът за културното наследство. Едва след тези стъпки може да продължи реконструкцията на водопровода и канализацията.
"Работата беше спряна по независими от нас причини. И ние бяхме изненадани, че в тази зона трябва да се проведе археологическо проучване", изтъкна Райчев. Проектът за воден цикъл се изпълнява и на бул. “Дунав” в два участъка. Движението изправя косите на шофьорите. Няма как да се прави мащабен ремонт без временни неудобства, напомни кметът Здравко Димитров.
Според него протестът на Рогошко шосе с искане за незабавен ремонт е див популизъм. "Това са хора, които нямат морал. Те знаят ли какво значи ремонт? Това не е като да извадиш зъб. Осигурили сме средства, избран е изпълнител, търсим още пари за Рогошко шосе. Всички тези процедури изискват време", подчерта Димитров.
Очаква се в началото на април ремонтът, който струва близо 15 млн. лева, най-после да започне. По-рано ще стартира разширението на Голямоконарско шосе, увери Пламен Райчев.

Публикувана на
16 Март 2023 година