Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Спасиха момченце, било само 45 часа под рухнала сграда, издирват майка от родопско село и двете й деца

45 часа под отломките – толкова е прекарал Мохамед абсолютно сам, предава Би Ти Ви.Детето успява да дочака своите спасители, пристигнали от Истанбул в помощ на пострадалите в Хатай. И ги посреща с усмивка. Видеоклип показва щастливия момент, в който спасителите успяват да достигнат до детето, което е затиснато от отломките. С окуражителни думи, те му дават вода от капачка на шише.
„Браво, Мохамед, браво!“, погалва го спасител.
Жена от родопското село Бял извор и цялото й семейство са изчезнали при земетресението в Хатай, уточнява 24rodopi.com.
За изчезването на младата майка на две деца се разбра още във вторник вечерта.Сега стана ясно, че става въпрос за 28-годишната Айлин Канмаз, 32-годишният й съпруг Мустафа Канмаз, както и двете им деца на 5 годинки и 7 месеца - Айза и Мурат. Жилището им на бул. “Екинджи иньоню“81 е сринато до основи, съобщиха близки на момичето от Кърджали. Свекърът и свекървата на младата жена са спасени при акциите.
„Нямаме връзка с тях, молим, ако някой има информация, нека се свърже с роднините в Турция на номер 00905353048221“, апелират близките.
Айлин е от квартал „Диамандово“ на ардинското село Бял извор. Тя е омъжена в Турция. Съпругът й е родом от Хатай.
За момента официалната бройка на починалите след опустошителното земетресение е повече от 8300 души. Продължават да търсят оцелели сред срутените сгради, защото всяка минута е важна.
България продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места в Турция. Тази сутрин с военния самолет "Спартан" заминаха 20 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението”.
Те също ще се включат в издирването на оцелели изпод руините след опустошителното земетресение. В епицентъра на трудовете вече работят няколко български аварийни екипа. 58 служители са на ГДПБЗН, 12 спасители и 5 кучета от “Планинската спасителна служба”.
“Изпратихме 2 пъти по 2 “Спартана”. Вчера към 20 часа получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бърза координация и организация с МВР екипите бяха осигурени, ВВС осигуриха транспортен самолет и днес превозват около 20 спасителите. Те ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от “Пожарна безопасност”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.
лупа

Публикувана на
08 Февруари 2023 година