Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Спряхме пробива под Водна палата, но плащаме 593 600 лв. , похарчени досега

Съобразихме се с протестиращите срещу съоръжението, но спирането на проекта е грешка. Градът има нужда от това съоръжение и рано или късно то ще се построи, убеден е кметът на Пловдив Здравко Димитров.
Община Пловдив трябва да заплати на изпълнителите 593 600 лева, похарчени за пробива до Водната палата, чийто строеж беше спрян в края на миналата година след натиск на група граждани и местни политици.
Разходите са описани подробно в доклада на кмета Здравко Димитров, изискан с решение на Общинския съвет, за да са ясни сметките. Местният парламент ще решава дали да се платят парите от градския бюджет, които на практика са хвърлени на вятъра. Ако парите не се гласуват, фирмите имат законово право да ги търсят по съдебен ред. Така се случи със зоопарка, за който Общината е броила на изпълнителя 1,3 млн. лева.
По-голямата част от средствата - 456 000 лева с ДДС, се дължат за работния проект на кръстовището на две нива, изготвен от „Биас М”, и за авторския надзор. Договорът е сключен от фирма „ИСА-2000”, на която Община Пловдив е възложила обществената поръчка на инженеринг - проектиране и строителство. Отделно Общината има договор с фирма „План инвест Пловдив” ЕООД за строителен надзор за 96 000 лева и оценка за съответствие на инвестиционен проект за 8800 лева. Сумата за строителен надзор ще се погасява частично - 28 800 лева, за оценката - на сто процента.
Към доклада е приложен и дълъг списък на строителните дейности, извършени от „ИСА-2000”, преди да бъде спрян обектът, като са посочени поименно квадратурата и цената на всяка от тях - монтаж на ограда, поставяне на контейнери за строителни отпадъци, разваляне на тротоари, бордюри и велоалея, демонтаж на стълбове за улично осветление, отсичане на дървета и храсти и т.н. Разходите са почти 100 000 лева.
Договорът с фирма „ИСА-2000” все още не е прекратен. Това може да стане по взаимно съгласие, ако Общината погаси разходите. Тогава ще бъде освободена и банковата гаранция в размер на 231 690 лева, внесена от изпълнителя по сметките на Общината.
Здравко Димитров счита, че спирането на проекта е грешка, за която отговорност носят най-вече местната структура на ГЕРБ и няколко други преследвачи на лесна политическа слава. Един ден този подлез ще се построи, убеден е кметът. марица

Публикувана на
08 Февруари 2023 година