Новина от категория Светът
Архив на публикациите

5-годишно момченце оцеля 30 часа под развалините, бебе на 2 м. извадено живо

Турция беше разтърсена от две опустошителни земетресения. Докато усилията на спасителите продължават, трогателни кадри на бебета и деца, оцелели часове под останките на някогашните им домове, внесоха лъч надежда.
5-годишният Шахин бе изваден изпод развалините жив 30 часа по-късно.Детето бе спасено в руините на жилищна сграда в Кахраманмараш. 30 часа след земетресението и секунди след положителната развръзка, щастието е изписано по лицата на спасителите на малкото момче.
Добри новини и за 6-годишната Елиф, спасена 30 часа след труса. Спасителните екипи, работещи в Антакия на Хатай, чули гласа й. Момиченцето е спасено, но било с наранявания.
Бебе на 15 месеца беше спасено изпод развалините на срутила се сграда в южния турски окръг Кахраманмараш днес, 31 часа след разрушителното земетресение.
Седем часа след опустошителното земетресение, в Турция успяха да спасят затиснатата под руините 5-годишна Айше. През цялото време, пише CNN Turk, екипите са поддържали връзка с нея и се опитвали да я успокоят. Детето пък изпратило съобщение на баща си изпод развалините. То гласяло „Добре съм”.
2-месечното бебе Мехмет от Хатай е извадено живо изпод развалините 29 часа след земетресението, пише CNN Turk.
Докато много хора призоваваха за помощ, треньорът на юношеския отбор на Хатайспор Айдън Гюнайдин взе нещата в свои ръце и започна сам да вади момчетата си с изпод руините с голи ръце. Той се включи наравно със спасителните екипи, докато не спаси всички играчи. Самият Гюнайдин е загубил свои близки при зловещия трус и последвалите вторични, жертвите от които вече надхвърлят 5 хиляди.Постъпката му предизвика аплодисменти на стотици в интернет, който го обявиха за герой.
Турските футболни клубове от Истанбул - Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ, активно помагат на пострадалите от земетресенията и предоставиха своите стадиони за пунктове за събиране на помощи, съобщава вестник "Хюриет".Трите най-големи футболни клуба в Турция поискаха големите пратки от продукти да бъдат доставени на техните стадиони "Неф", "Юлкер" и "Водафон Парк". Ръководството на отборите насърчават гражданите да носят всякакви неща, които могат да бъдат полезни на засегнатите от земетресението.
Футболният клуб Бешикташ също обяви в профила си в Туитър акция по кръводаряване."Каним гражданите да дарят кръв в цяла Турция през деня за нуждаещите се в района на земетресението", се казва в изявлението на отбора, цитирано от БТА.
Мачовете от турското първенство ще бъдат подновени на 17 февруари, съобщиха от пресслужбата на местната футболна федерация.
Смъртоносните земетресения, които удариха Турция преместиха страната с три метра.Това обяви италианският професор по геология Карло Дониоли, цитиран от au.topnews.media.По думите му Арабската плоча се е преместила на около три метра в североизточна и югозападна посока спрямо Анадолската плоча. телеграф

Публикувана на
07 Февруари 2023 година