Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ех, драги ми изчегъркан министър Минеков, в Пловдив щяха да те позлатят, а ти се натискаш на държавна службица

В министерството на културата сексперти и служители прибягват по коридорите, оглеждайки се стреснато откъде ще се появи изчегърканият резилно служебен министър Минеков. Сред тях се върви слух, че той се е уредил на още по-висок пост – личен съветник на премиера. Именно по най-спорните и трудните за решаване за страната въпроси – културните.

Динко ПЕТКОВ
Мълвата явно още не е достигнала до Народния театър, иначе научавайки новата му длъжност , актьорите ще изтръпнат. Во главе с баш режисьора им Морфов. Ще им стане ясно, че ще бъдат хъшове не само на сцената, но и като принудени да напуснат.
Само в Тютюневия град в Пловдив се зарадваха на веста, че Минеков пак ще коли и беси културно. Най-радостни са бизнесмените, закупили старите порутени тютюневи складове: „Ръкоплякаме с две ръце, бис за прославилия по цял свят българската култура министър.“ Пловдивската фирма „Кепитал сити груп“ е най-облажилата се от Минеков. Световно се прочу, че единствена в света притежава абсолютно празен терен, който, благодарение на Минеков, е със статут на обект с особено значение за недвижимото културно наследство. Нейният представител Стоян Стоянов е във възторг, че културата у нас няма да е оставена на самотек: „Че ако не беше министър Минеков, какви паметници на културата щеше на има под тепетета – некакви рехаво римско стадионче и бутафорно антично театърче! Съвсем на друго ниво са вече станалите световно известни културни антики като порутените тютюневи складове. Ще са от ранга на Колизеума и Акропола, в прослава на Пловдив“. Той всъщност миналата седмица, когато стана ясно, че Минеков единствен от старите министри няма да е в новия служебен кабинет, публично обяви, че няма да го оставят на улицата. Предложи му подслон в самия Тютюнев град, както и престижна работа – екперт-охранител на паметниците на културата- бившите тютюневи складове. Предполага се, според пуснатия слух, че Минеков е бил притиснат емоционално, за да се откаже от такава примамлива оферта. „Братко, без теб няма да се оправя, назначен съм от вчера за мой личен съветник!“, тръшнал му се е служебният премиер. Вероятно по тази причина Минеков няма да го видим на отговорната работа в Тютюневия град. Въпреки че със заплатата, която му давали, може да се наеме титуляр от Пари Сен Жермен да рита в Коматево или на „Лаута“. Освен това, пак по непотвърдена информация, в трудовия му договор на охрана на културните тютюневи складове имало и клауза да му се организира на Минеков, като виден скулпто,р всяка година изложба с гарантирани откупки в Лувъра.Както и два пъти в годината творческа командировка в Нареченски бани.А за посетителите на празния терен, пардон, на недвижимия паметник на културата, ще им предлагат автентична тухла, останала от съборения стар склад. Вярно, срещу съответно заплащане. „Абе, какви са тези цени, 1000 лева искате за някаква тухла!“, може да изроптае някакъв случайник. „Тухла, тухла, ама с подписа на министър Минеков, че е паметникова. Като ти е скъпа, вземи си парче от паметник-керемидка – само за 60 лева без ДДС!“, ще му предложат. Разбира се, измама няма, и тя ще е с автографа на Минеков.
Устатата журналистка Соня Колтуклиева от агенция ПИК, обаче, да вземе да пита говорителя на служебното правителство Антон Кутев вярно ли е, че Минеков е вече съветник на премиера. „Велислав Минеков не е назначаван за съветник и няма да бъде назначаван!“, почти й се сопнал той.

Публикувана на
07 Февруари 2023 година