Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Хора, помагайте, Турция плаче!“„

Пловдивски доброволци се превърнаха в пример за подражание. Дениз и Павел отвориха широко вратата на малък апартамент на ул. „Трудовак“ в града под тепетата, за да събират дарения за бедстващите в Турция.

Дениз е основен организатор на акцията, а телефонът му не спира да звъни. Търсят го хора от цяла България, които искат да помогнат на страдащите в съседната ни държава. . Всеки носи памперси, одеяла, чаршафи, дълготрайна храна, шалтета, спални чували – каквото е успял да намери или да закупи за отрицателно време.
Павел разказа пред медията, че съпричастността е затрогваща. „При нас дойде Тодор, полковник от запаса, бивш началник щаб на карловската бригада. Пътува специално от Златица до Пловдив, за да остави помощи за пострадалите в Турция. Бременна майка дойде с детенцето си. Хора от Пловдив и региона идват и даряват постоянно на пункта“, посочи той.
Павел обясни, че са ангажирани бусове, които тази вечер ще потеглят с даренията от Пловдив за Одрин. Там те ще бъдат разтоварени в логистичен център, от който се насочват където са нужни. Осигурен е бърз коридор за преминаване на границата, добави доброволецът. Акцията се провежда само днес. Идеята – да се окаже спешна помощ в първите часове от бедствието. След това вече службите там ще поемат инициативата, но първите часове са най-важни, коментират доброволците.
„Благодарен съм на българския народ. Това бедствие и съпричастността, която България демонстрира, само ще затвърдят още повече връзката между двата народа“, коментира Дениз, който е родом от Турция, но живее в България от много години. Той сподели, че поддържа контакти с много хора от съседката ни и няма някой от тях с оцелял от трусовете дом.
Дарения се събират до края на деня на ул. „Трудовак“ №13. Необходими са палатки, спални чували, шалтета, походни легла, възглавници, чаршафи, джобни печки, батерии, фенери, памперси, превръзки, печки за палатки.марица

Публикувана на
07 Февруари 2023 година