Архив на публикациите

Пловдивска адвокатка оцеля в Диарбекир

"Беше много страшно, не съм и мислила, че мога да преживея такъв ужас", каза пловдивската адвокатка Сузана Алекова, която тази нощ е била в хотел в Диарбекир - на около 300 км от епицентъра на опустошителното земетресение. Трусът е бил много силен и там и има много жертви.
Алекова била на кратка семейна почивка при приятели в Диарбекир и Мардин, времето било много хубаво, в петък било 14-15 градуса. В събота сутринта обаче завалял сняг и властите отменили всички полети за 2 дни. "Така останахме, за да преживеем този кошмар. Настанихме се в един хотел в Диарбекир. След 4 часа сутринта се събудихме, всичко се клатеше, цялата сграда се тресеше. Облякохме се набързо, падна касата на врата, толкова силно беше земетресението. Токът спря, трудно намерихме стълбите, защото от падналите мазилки всичко беше в прах, буквално мъгла. Успяхме да слезем и стояхме часове навън на студа", описва преживяното Алекова. Според нея до обяд е имало петдесетина вторични труса. Последвало още едно силно земетресение.
"Има много загинали. Единият племенник на наш приятел загина под развалините на една сграда, а другият е в много тежко състояние. Хората с голи ръце разчистваха руините, за да търсят оцелели, всички си помагаха, хвърчаха линейки и пожарни, организацията е много добра, но жертвите са много", допълни Сузана Алекова.
В крайна сметка семейството ѝ успяло да се придвижи до Истанбул, където ще прекарат нощта, и се надяват утре да летят за Пловдив.фактибг

Публикувана на
07 Февруари 2023 година