Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Момиченце на 18 м. оцеля в труса, бременната му майка, братчето й на 5 г. и сестричката й на 4 г. – не

Топло одеялце и късче арабска питка. Това остана на 18-месечната Рагад Исмаил от Сирия. Момиченцето оцеля като по чудо при разрушителното земетресение, а историята докосна сърцата на милиони по целия свят.
Рагад беше извадена от руините на семейната къща в град Азаз, Северозападна Сирия при уникална спасителна акция. На детето му няма нищо, освен уплах и охлузвания по лицето и крайниците. Съдбата на останалата част от фамилията обаче е злочеста.
Апокалипсисът от 7,8 по Рихтер в региона погубва бременната майка на Рагад, 5-годишното ѝ братче и 4-годишната ѝ сестричка. Баща ѝ е жив, но е в болница с фрактура на гръбнака.
От тази сутрин насам, грижите за малката е поел чичо ѝ Абу Хусам, който едва сдържа сълзите си и ходи приведен от мъка. Единственото, което той може да предостави на Рагад, която дори няма навършени 2 години, е покрив над главата и парченце хляб.
Кадрите на момиченцето, настанено на земята и подпряно на възглавници, но завито с детско одеялце, обиколиха света и не оставиха безучастен никого.
Семейството на Рагад Исмаил е от град Морек, но е изселено по време на 11-годишната война в Сирия в град Азаз, в близост до турската граница. Азаз се контролира от опозицията на президента Башар ал-Асад.
Жертвите на унищожителното земетресение в Турция и Сирия до момента са на над 2000 души. 1600 са загубили живота си от турска страна, останалите – от сирийска.блиц

Публикувана на
07 Февруари 2023 година