Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Светът е в траур! Как да помогнем на страдащите братя и сестри в Турция и в Сирия

Двете жестоки земетресения в Турция и в Сирия, които вчера отнеха живота на хиляди, разтърси целия свят. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната за жертвите.. Той ще продължи до 12 февруари включително. „Пловдивмедия“ се присъедянява към световния траур.
Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в нощта срещу 6 февруари в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).
България беше първата държава, включила се да помага на страдащите хора. Но освен със самолети, техника и професионална помощ, можем да помогнем и по много други начини.
Основателят на "Капачки за бъдеще" Лазар Радков реагира светкавично и показа, че може да спасява не само недоносени бебета, а и всякакви хора в криза. В социалните мрежи публикува информация, с която споделя как може всеки от нас да се включи с каквото може, за да облекчи поне малко положението на хилядите пострадали в Турция. Той е направил кауза заедно с #КаузиБг и очаква съпричастност от цяла България.
Ето какво гласи публикацията на доброволеца във "Фейсбук":
Отчет за деня и как да помогнем на хората в Турция:
"Чувствам се пребит, вече трудно се сещам някои думи, проведох над 200 разговора, иска ми се да припадна, но имам още работа... но успях да намеря ЧЕТИРИ пътнически буса и един товарен и утре 24-ма колеги обучен спасители заминават с тях да помагат да спасяват животи в Турция.
Говорих с няколко души от Турция какво е необходимо. С Краси от #КаузиБг направихме кауза и който иска, може да се включи в набиране на дарения за осигуряване на пострадалите в Турция и останали на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ хора със следните спешности:
+ одеала
+ спални чували
+ шалтета
+ палатки
+ спасително термо фолио
+ походни легла
+ възглавници
+ чаршави
+ джобни печки
+ hand warmer-и
+ печки за палатки
+ малки генератори
+ памперси
+ превръзки
+ батериите
+ фенери
Лазар написа още: Ще качваме информация какво е купено и къде е дарено. Може да помогнете, като разпространите този пост, а в момента с колеги мислим как е възможно да направим център за приемане на физически дарения.
Това е.
Благодаря за доверието и подкрепата.
Аз съм благодарен, че в България въпреки всичките ни проблеми, сме добре и нямаме подобно бедствие в момента.
Благодарен съм и че въпреки всичко, можем да помогнем. Защото сме преди всичко Хора!"

Публикувана на
07 Февруари 2023 година