Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Зико си призна за Колежа: „Общината няма да издържи финансово, ще я потопим!“

"Още от началото беше ясно, че тези пари, които бяха отпуснати от държавата в размер на 37 милиона, няма да стигнат за цялостното завършване на двете съоръжения. Тези средства бяха дадени за добро и за едните, и за другите. Със сигурност, стадионите трябва да се довършат, но общината не може да издържи финансово да го направи в момента.“. Това призна Здравко Димитров, нарочени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ведната да си подаде оставката.

Динко ПЕТКОВ

Днес Зико обяви, че напуска ГЕРБ, но остава на кметския стол. Той не спести истината, че строежите на стадионите Колежа и на „Лаута“ му идват нанагорно : „В края на миналата седмица колегите ме изненадаха, че получаваме финансова глоба в размер на 17 милиона лева за неправилно проведена обществена поръчка за пречиствателна станция по времето на предишния кмет Иван Тотев. Ще платим тази глоба, но това означава, че стадионите с тези пари няма как да се построят. Трябва да се завършат, но по този начин ще потопим общината. Общината няма да издържи финансово. В града има и други проекти, не са само стадионите. Искам обаче да има пълна прозрачност за тях.“.
Соченият като най-големият виновник за сагата Колежа съобщи още, че от Министерството на младежта на спорта вече са отказали да отпуснат допълнителни средства за стадионите в Пловдив.
"За нас най-добре е стадионите да бъдат финансирани от държавата. Предишното служебно правителство вече ни отказа допълнителни средства, но сега ще се обърнем и към новото правителство. Искам и двата стадиона да бъдат завършени", каза още той.
Коментира и предложението за отпускане на допълнително 22.5 милиона за доизграждане на стадион "Христо Ботев": "За да се довърши стадион "Христо Ботев" с лиценз за мачове от Първа лига трябват още 6 милиона за покриване на първи етап от проекта. Нека феновете на „Ботев“ да дойдат на сесията на Общинския съвет, нямам нищо против, но предлагам да търсим заедно пари. При тази ситуация е абсурд да се отделят такива средства. Имах среща със собственика на клуба, на която обсъдихме възможността той да финансира довършването на стадиона и после да се предостави на клуба". Не разкри, обаче, какво му е отговорил руския богаташ Антон Зингаревич. Предполага се, че не е поел финансов ангажимент. И е оставил кмета да бъде разпъван от феновете. А съпартийците му да си измият ръцете с него.

Публикувана на
06 Февруари 2023 година