Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Арестуваха край Пловдив бивш шеф на Висшия съдебен съвет, издирван за пране на пари

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е бил задържан в петък край Пловдив по искане на австрийските власти. Той се издирва с европейска заповед за арест от Австрия.
Утре преди обяд Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска от съда той да остане в ареста, докато магистратите не се произнесат по искането на Австрия.Това каза пред Галина Андреева, която е говорител и зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Пловдив. Австрийските власти го подозират в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според искането им престъплението е извършено в периода март-май 2022 г.
В момента Иван Димов е Председател на Международния арбитражен съд при Сдружение "Алианс за правно взаимодействие". Освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на Окръжния съд в Сливен.
Като член на ВСС Димов ще бъде запомнен със скандала "Красьо", който разтърси съвета ВСС през 2009 г.
Тогава членът на ВСС Иван Колев обяви по време на заседание на съвета, че "черничък човек с ланци" от Плевен казвал на кандидати за шефове в системата, че може да им осигури избиране срещу 200 000 евро, тъй като имал списък с до 13 членове на ВСС, които можел да купи.
Последваха проверки, които установиха множество контакти на сочения тогава за кадровик в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо с магистрати. Стана ясно, че той, както и колегата му Стойко Стоев, са говорили с Георгиев. При Димов бяха засечени 33 разговора, като в 24 от случаите е набирал бизнесменът.
Продължителността на разговорите е от 4 до 175 секунди. Част от контактите са на дати, когато са провеждани избори за административни ръководители.
Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки - Стоев, защото искал да изчисти името си, а Димов - защото посочи, че не иска да създава проблеми. После Димов отказа да напусне сам съвета въпреки констатациите на колегите му, че е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичните правила на професията.
Заяви, че не разбира защо да е укоримо да общуваш с Красимир Георгиев, който, когато Димов е говорил с него, бил човек с чиста репутация.
След като все пак напусна съвета, той се върна на работа в Окръжния съд в Сливен, но в крайна сметка беше уволнен дисциплинарно.лупа

Публикувана на
06 Февруари 2023 година