Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ужасия в Турция, над 300 са жертвите досега, сигурно ще станат хиляди

Над 300 души са загинали в Турция и Сирия след опустошителното земетресение тази нощ. Това е най-силното земетресение от най-малко 100 години, съобщава Си Ен Ен.Трусът от 7,8 по Рихтер стана малко след 4 ч. сутринта местно време на 23 км източно от Нурдаги, провинция Газиантеп. Той е бил на дълбочина 24,1 км според американските сеизмолози. Поразил еСирия и Ливан.
В Турция загиналите са най-малко 76, а други 440 са ранени. В съседна Сирия загиналите са най-малко 237 и има над 630 ранени, съобщиха властите.
Сирия загиналите са се намирали в Алепо, Хама и Латакия. Хиляди хора са блокирани под рухнали сгради.
Трусът е станал преди изгрев слънце, когато повечето хора са спели и не са могли да реагират. Видео от Турция показва десетки срутени сгради и местни жители, излезли по улиците сред настъпилия хаос. Спасителните екипи претърсвали сградите с помощта на прожектори.
В град Диарбекир е рухнал търговски център.
Малко след мощното земетресение в град Кахраманмараш е избухнал силен пожар. Той е причинен от разкъсване на газопровод. В нощното небе над града се издигна огромен пламък, а на много места спря електричеството.
"76 наши граждани загубиха живота си в Адана, Адияман, Малатия, Кахраманмарас, Газиантеп, а 440 граждани бяха ранени в Шанлиурфа, Диарбекир, Адана, Адияман, Малатия, Османие, Хатай и Килис", обявиха от турската агенция за управление на бедствия.
От цяла Турция са мобилизирани спасителни екипи, които са изпратени в пострадалите региони.
Междувременно в Централна и Източна Турция продължава да има силни вторични трусове. Силата им варира от 6,7 до 4,5 по Рихтер. До момента са отчетени 42 вторични труса
В социалните мрежи се появиха много клипове и снимки от пораженията. Пострадали са различни региони, но повечето от тях са с по-бедно население, отбелязва Си Ен Ен.
На някои от кадрите се вижда моментът на труса, а на други как масивни сгради рухват на земята. .
Секунди след труда избухна и огромен пожар. По първоначална информация от местни медии се е взривил газопровод в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Медиите в града съобщават за много разрушени сгради.
Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР за БНТ.Изпращаме два "Спартана" със спасители в Турция. Самолетите ще излетят от авиобаза "Враждебна", съобщиха от Министерство на отбраната за bTV.
Те ще превозят аварийно-спасителни екипи. От Столичната община съобщиха, че изпращат в Турция 15 души и техника.

Публикувана на
06 Февруари 2023 година