Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Трус с магнитут 7.8 в Централна Турция, много хора са затрупани

Земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Централна Турция, съобщава Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът на мощното земетресение е на 26 км от град Газиантеп, в който живеят около 1,065 млн. души. Специалистите допълват, че огнището е на дълбочина 10 километра.
Губернаторът на турската провинция Шанлъурфа Салих Айхан съобщи в Twitter за разрушени сгради след мощното земетресение. Призова жителите на населеното място да напуснат домовете си."Имаше земетресение, нека се преместим на безопасни места. За съжаление има разрушени сгради. Нека Бог ни закриля", пише той.
Турските власти обявиха най-високата степен на тревога след силното земетресение. Това заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.
"Бяхме информирани, че последният вторичен трус е бил с магнитуд 6,4. Дадохме най-високата степен на тревога", казва министърът, цитиран от в. "Хюриет".
Във всички засегнати райони са изпратени спасители, които да извадят хората изпод развалините на срутените къщи и сгради.
Първият трус е последван от поредица много силни вторични трусове с магнитуд до 6,6.
Има загинали в турската провинция Шанлиурфа. Градските власти твърдят, че са се срутили най-малко 16 жилищни сгради.В региона се извършва мащабно издирване и изваждане на хора изпод развалините, съобщава телевизия TRT.
Най-малко петима души са загинали и в провинция Османие, където са се срутили 34 сгради.
Три сгради са се срутили при земетресението в турския град Адана. По-специално, срутила се е седемнайсететажна сграда. Това е съобщил кметът на града, информират световните издания.Информацията за жертвите в Адана се уточнява в момента.
Междувременно, в мрежата е показано на видео срутването на многоетажна жилищна сграда в турския град Диарбекир по време на земетресението.На кадрите се вижда, че за броени секунди многоетажната сграда просто се превръща в прах. Остават само купчина отломки.Под развалините е имало хора, но все още не е известно колко души са били в сградата.
Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция нарасна до седемдесет и шест души, а 440 са били ранени в седем провинции на Турция.
Това съобщи Службата за превенция и ликвидиране на последствията при извънредни ситуации (AFAD). Подчертава се, че районът в Кахраманмараш е бил най-засегнат.Отбелязва се, че са разрушени най-малко 130 сгради.
Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за загинали 42 души и повече от 200 ранени в сирийските градове Алепо, Хама и Латакия в резултат на опустошителното земетресение.

Публикувана на
06 Февруари 2023 година