Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивски бизнесмени закахърени за старините на единствения натирен служебен министър Минеков, уреждат му подслон в Тютюневия град

Велислав Минеков бе единствено отстранен от служебното правителство на Гълъб Донев в новия му състав. Той е заменен с пловдивчанина диригент Найден Тодоров, който сега е директор на Софийската филхармония. Официално причина за загърбването на скулптора от президента не е посочена.

Динко ПЕТКОВ
Каква ще е съдбата на чувстващия се в културното министерство като у дома си Минеков не е ясна. Заради неадекватното си поведение в доскорошната му служба, той си навлече много неприятели. Най-нескрито сега, вероятно, злорадстват в Народния театър. Знае се, че там Минеков едва не прекъсна някой от спектаклите, за да се изтъпанчи на сцената, точно когато зрителите са затаили дъх какво ще се случи с главните герои, и, клатушкайки се, да произнесе монолог, с патоса на утвърден актьор: „В този театър се вършат беззакония, аз това няма да го оставя така. Знаете ме, не мога да бъда уплашен!“.
На минаващи покрай Народния театър днес им правят впечатление възгласите, идващи от там: „Свобода, братя!“, „Колко е сладка победата, наздраве!“, „Мамка му, получи си го!“. Предполага се, че това са били щастливите реакции след новината за съдбата на бившия вече министър Минеков.
Очакванията са за подобно тържество и в Пловдив. По улиците на Тютюневия град ще се разлива червено вино от специално докарани бъчви от бизнесмените-инвеститори, които министър Минеков обяви за вандали, които унищожавали недвижимото културно наследство на пловдивчани, събаряйки уникалните бивши тютюневи складове. Такава еуфория, обаче, няма. Обратното, новината за краха на министър Минеков под тепетата беше приета със съчувствие. Бизнесменът Стоян Стоянов, представител на най-изпатилата си и обругана от Минеков фирма „Кепитал холдинг груп” видимо беше закахърен: „Ще ни липсва. Бяхме свикнали да идва по всяко време на денонощието, с характерната си клатушкаща походка, да ни се заканва, да демонстрира мощта си, обявявайки купчината тухли, останали от вече премахнатата от нас съборетина, за паметник на културата. Точно такава знакова личност ли намериха да шкартират в новото служебно правителство!?“. Той и останалите потърпевши от Минеков бизнесмени са искрено загрижени какво ще стане с него. „Ще му звънна, първо ще изкажа съболезнованията си. После ще му предложи постоянен подслон в любимия му комплекс от недвижими паметници на културата в Тютюневия град. В нашия имот в момента има само празен терен. Не е проблем, щом толкова му харесва, да му сковем една арт барака, в която спокойно да прекара старините си. Имаме и друго предложение, да го приютим в „Скелетът“, знаковата за ексминистъра руина срещу Сточна гара. Ще я позакрепим малко, че то всеки момент може да падне. Ще му спретнем там скромна гарсониерка. Не, не изпитваме омраза към него. Да дойде в Тютюневия град, да си твори. Пък може ДБ пак да го поканят за министър, нали прогнозите са, че с ПП ще съставят новото редовно правителство!“, загрижен е бизнесменът.
"Няма да го оставим да гладува. С тая министерска заплата досега сигурно едва е свързвал двата края, горкият. Лично аз ще му предложа солиден доход, ще го взема за охрана на Тютюневия град, да не си брои стотинките. Хем ще охранява руините - паметници на културата, хем ще си ги рисува или извайва, както му дойде музата!“, дава думата си Стоян Стоянов

Публикувана на
03 Февруари 2023 година