Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зоопарк в Пловдив на куково лято

Погребани милиони и зоопарк на куково лято. Така изглежда ситуацията с една от най-дълго чаканите атракции в Пловдив. В последната година от мандата екипът на кмета Здравко Димитров предприема плаха стъпка към съживяване на почти умрялата идея за модерна зоологическа градина.
Темата е подложена на обществено обсъждане, тъй като има възможност замразеният строителен обект до Гребния канал да се финансира по ОП „Региони в растеж” с нисколихвен дългосрочен заем, който беше договорен за отменения пробив до Водната палата с Фонда за устойчиви градове. Траншът от 9,5 млн. лева засега е отворен и във фонда очакват насрещни предложения от Община Пловдив за инвестиции.
Въпросът доколко е реален рестартът на зоопарка след седем години под ключ трябва да получи отговор през февруари. Тогава изтича едномесечният срок, даден от администрацията за мнения и предложения на граждани за финансиране със заем на два обекта - реконструкцията на Дондуковата градина и завършването на зоопарка. Общинският съвет ще взима окончателното решение, след като на дискусията на 11 януари се чу твърдо „за” Дондуковта градина и големи съмнения за зоологическата градина.
В зоопарка, чийто строеж започна през 2014 г. и спря през 2016-а заради прокурорско разследване за злоупотреби, са инвестирани над 4 млн. лева. По думите на зам.-кмета Величко Родопски, фирма „Запрянови-03” е осъдила Общината за 800 000 лева по двете дела,заведени за извършените, но неразплатени строителни дейности. Преди седем години 800 000 лева щяха да бъдат напълно достатъчни до окончателното въвеждане в експлоатация на зоологическата градина с над 20 хабитата, подземната инфраструктура, информационния център и детска площадка, разположени върху 40 дка и изградени в пълното съответствие с европейското и българското законодателство за защита на животните. Единствените забележки на консултантите от МОСВ, които всяка седмица идваха в Пловдив да проверяват как се строи обектът, бяха за височината и здравината на част от оградите.
Днес индикативната цена на довършителните работи е 5,7 млн. лева. Сумата, която никак не е малка, е изчислена на базата на концепция, изготвена по искане на Община Пловдив от старозагорския колектив с ръководител арх. Иван Киряков. На този етап това е единственият документ, с който разполага администрацията за завършване на зоопарка, въпреки че досега градската управа имаше достатъчно време да се сдобие с читав проект. С други думи, готовността за рестарт е нулева.
Строителството на зоопарка не мина и без весели моменти. Като премиер Бойко Борисов пристигна на строежа, за да види лично как се разходват държавните пари. И гордо оповести, че е уредил бенгалски тигър за Пловдив. После разсмя журналистите, като на въпрос за името подхвърли небрежно: "Кръстете го Тотев!".марица, със съкращение

Публикувана на
31 Януари 2023 година