Новина от категория България
Архив на публикациите

През април ГЕРБ печели с голяма разлика, срив на нещото, наречето ПП

Михаил Константинов е роден през 1948 г. в София. Дългогодишен член и заместник-председател на Централната избирателна комисия в периода 1991 – 2011 г. След това бе член и председател на Съвета на директорите на държавното дружество „Информационно обслужване“ АД. През август 2021 г. бе отстранен от борда на дружеството, което има основна роля при компютърната обработка и изчисляването на изборните резултати.
- Проф. Константинов, кога очаквате президентът да насрочи парламентарните избори?
- В момента силно се говори за 2 април. Ако тази дата се прескочи, трябва да отидем в края на април, което става доста разтеглено и се отива към едно негласно суспендиране на конституцията. Нека да използвам случая да кажа: нищо не пречи следващото Народно събрание да направи промяна в конституцията, през която да сложи срокове на всички тези първи, втори мандати и т.н. Сега ние стоим и се чудим по колко време имат политическите сили, за да вземат решение. Едно Обикновено Народно събрание може да промени конституцията в тази й част, защото това не е промяна на държавното устройство.
- Кой ще спечели следващите избори – една прогноза?
- Според мен следващите избори ще ги спечели ГЕРБ и не само ще ги спечели, а ще ги спечели с още по-голяма разлика, отколкото спечели последните избори, тъй като очаквам известен срив в нещото, наречено ПП. Казвам „нещото“, защото не знам то дали е партия. Не знам дали се регистрираха като партия.
- Да, регистрираха се.
- Добре, може и да са партия, но само да се регистрираш, не стига. Трябва да имаш структури, които да работят за теб, и т.н. Но щом са регистрирани, тогава вече няма да използват чужди партии, а ще могат да участват сами.
- Но сега се очаква „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да направят коалиция.
- Това няма нищо общо.
- Това няма ли да обърне резултата?
- При пропорционалните изборни системи коалициите са по-скоро правило, отколкото изключение. Но нека да направим една малка сметка. В момента „Демократична България“ има 20 депутати, а така нареченото ПП май има 53. Общо, това са 73-ма депутати. Не съм много убеден, че ако направят коалиция, ще имат повече от това, но ще поживеем - ще видим.
- А добър ход ли ще е ГЕРБ да се откаже от „ембаргото“ спрямо БСП?
- Това не може да бъде обект на предизборни разговори за коалиции. Това може да стане единствено и само след нови избори. Аз лично съм традиционен антикомунист и съм категорично против всякакви съюзи между ГЕРБ и БСП. Но нека да видим какъв ще бъде резултатът от изборите и какви ще бъдат националните интереси. За мен лично ще бъде много неприятно, ако под някаква форма ГЕРБ и БСП играят заедно.

Публикувана на
24 Януари 2023 година