Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бойко Борисов обявен за „Достоен“ край Босфора

Негово Всесветейшество Архиепископът на Константинопол - Новият Рим и Вселенски Патриарх Вартоломей I благослови лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във Вселенската Патриаршия в Истанбул. Като пръв сред равни, Вартоломей стои начело на предстоятелите на православните църкви по света и посрещна бившият български премиер в навечерието на Андреевден и му връчи орден с грамота. “Достоен!”, каза Вселенският патриарх на Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ посети българската църква “Свети Стефан” в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., Бойко Борисов като министър-председател на България заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква.
Високопреподобният архимандрит Харалампий - духовен ръководител на православните българи в Истанбул отслужи литургия за България, партия ГЕРБ и новородената внучка на Борисов - Виктория.
Борисов получи подарък - отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит Св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен Акт и архимандрит Харалампий обяви, че предава свещената каменна реликва на Борисов за новостроящ се храм в София. “Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан” в Южния парк в София”, каза Бойко Борисов.
На литургията в Желязната църква за благополучие на българския народ присъства и екзархът на Йерусалимския Патриарх Теофил III.
Лидерът на ГЕРБ получи и ценен дар - кръст с късче от Светия кръст и пясък от Божия гроб. По време на посещението си в Истанбул Бойко Борисов разговаря и с архиепископа на САЩ Елпидофор.труд

Публикувана на
29 Ноември 2022 година