Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Блазе им на румънците

През тази седмица дойдоха две чакани от румънците новини: първо управляващата трипартийна коалиция обяви, че ще увеличи пенсиите от 1 януари, а два дни по-късно беше потвърдено, че от началото на следващата година ще бъде повишена и минималната заплата.
Правителството и социалните партньори постигнаха съгласие за увеличаване на гарантираната брутна минимална работна заплата от 1 януари 2023 г. на 3000 леи (609 евро), от които 200 леи (40 евро) са освободени от данъци и социални осигуровки, съобщи премиерът Николае Чука след среща на Националния тристранен съвет за социален диалог в четвъртък. В съобщението се отбелязва, че в строителния сектор минималната заплата ще бъде 4000 леи (813 евро).
"Сметнахме за необходимо да се консултираме по тази тема със социалните партньори, така че в зависимост от техните предложения и бюджетните перспективи за следващата година да предложим реалистично решение в настоящия контекст", отбелязва премиерът, информира БТА.
По този начин правителството спазва традицията от последните години да повишава минималната работна заплата от началото на всяка календарна година. От 1 януари 2022 г. брутната минимална работна заплата беше увеличена на 2550 леи (518 евро) на месец спрямо 2300 леи през 2021 г., тоест увеличение с 10,9 процента. Нетната минимална заплата нарасна от 1386 леи на 1524 леи. От мярката се възползваха около 1 милион трудещи се в страната.
В коалиционното правителство, което включва двете най-големи партии в страната - Социалдемократическата (СДП) и Национално-либералната (НЛП) и по-малкия Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), имаше търкания до неотдавна по темата за планираните увеличения на доходите, а в края на лятото либералите дори обвиниха социалдемократите в "популизъм" заради прибързани според тях обещания за повишаване на пенсиите и минималната заплата още преди проектобюджетът да е готов.
В крайна сметка партийните лидери успяха да постигнат консенсус по темата и разсеяха някои съмнения, че диалогът между либералите и социалдемократите по социалните въпроси е забуксувал година, след като правителството на премиера Николае Чука встъпи в длъжност.
Планираното увеличение на минималната заплата е по-съществено от миналогодишното - 17,6 процента, и ще засегне два пъти по-голям брой трудещи се - над 2 милиона. Нетната сума, която работещите на минимална заплата ще получават, е 1863 леи (378 евро).
Гарантираната минимална брутна заплата през 2023 г. ще бъде 3000 леи, а от мярката ще се възползват над 2,1 милиона румънци, съобщава телевизия Диджи 24. След влизането в сила на увеличението от 1 януари от мярката ще се възползват 2 181 134 работещи лица.
Минималната заплата расте, но пак остава една от най-ниските в Европейския съюз,. В момента Румъния (515 евро) е на трето място сред страните с най-ниска брутна минимална заплата в ЕС след Латвия (500 евро) и България (363 евро), а най-високата минимална заплата има Люксембург (2313 евро) - близо пет пъти повече от Румъния, сочат данни на Евростат.блиц

Публикувана на
28 Ноември 2022 година