Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Спасиха две близначета от подпалена къща

Покрив на къща в пловдивското село Рогош пламна и вдигна на крак огнеборците. Сигналът е подаден тази сутрин, а към мястото на пламъците са изпратени три пожарни коли. За нула време огнеборците успели да потушат стихията. В къщата са били две малки деца - близначета, гледани от баба им.
Родителите, които към този момент отсъствали от къщата, благодарят горещо на пожарникарите. "Благодарим ви момчета, че спасихте дома ни! Тази сутрин запалихме печката и решихме да отскочим до Пловдив, за да напазаруваме, защото по-малките ни деца- близначета имат рожден ден. Бяхме спокойни- 84-годишната ни майка остана у дома. На връщане в селото ни посрещна комшийка, която извикала пожарната, защото видяла, че къщата ни гори. Заварихме пред входа пожарните коли. Това е нашия дом, който сме градили над 35 години! Имаме три дечица какво щяхме да правим иначе, идва зима?! Огънят е тръгнал от комина и е обхванал само покрива. Имали сме късмет, че са дошли и са действали много бързо"- споделиха стопаните на къщата.
"Не съм уплашен", каза 7- годишния Милен, който бе донесъл бутилка вода на единия от огнецорците." Искам да стана като тези батковци с каските!"
Пожарът на покрив на къща е един от най- специфичните и сложни за гасене, информират от пожарната. Височината на сградата, хлъзгавите керемиди, трудния достъп и силното задимяване са истинско предизвикателство за работата на терен. Горящата площ не може да бъде гасена с обливане, тъй като огънят обикновено е обхванал покривната конструкция и подпокривно пространство. марица

Публикувана на
24 Ноември 2022 година