Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бунт в „Хеброс бус“

След 3 месеца без заплати шофьори и кондурктори на пловдивските превозвачи- „Хеброс бус” организираха бунт, с който категорично обявяват, че ще искат собственикът Веселин Дошков да обяви фалит.
Близо 30 шофьори вчера преустановиха маршрутите в средата на деня и се събраха да протестират в една от базите на превозвача, която се намира на ул. „Братя Бъкстон”. Не закъсня и обаждане от Дошков. Той предупреди шофьорите „да стартират работа и да не разиграват повече циркове”, но по темата за изплащане на заплати не беше казана нито дума. Освен неизплатени заплати, от 6 месеца насам не са им давани ваучери за храна в размер на 200 лева. Дошков прехвърлял вината изцяло на Община Пловдив, като казва че не му се изплащат субсидии.
По-рано обаче, шефът на ОКТ Пловдив Георги Стоилов заяви, че от тяхна страна няма забавяне на никакви средства за градските линии, като дори са осигурени допълнителни такива през тази година.
„Дават ни минимална работна заплата, а останалите пари ги получаваме под масата, което не е редно. Тоест ни осигуряват на минимална работна заплата. Тези, които трябва да ни ги даде под масата, не ни ги дава от 3 месеца. Най- големият проблем е, че по 200 лева купони за храна ни ги удържа от заплатите, но и тях не е дал. От тук нататък ще напускаме, не знаем как ще изкараме празниците, ” разказа един от протестиращите шофьори. За 15- часовата работа, която вършат, трябва да им се заплаща много повече. Част от работещите в „Хеброс бус” едва издържат месеца само с пенсията си. Някой от шофьорите дори спят в автобусите, защото не могат да заплатят квартирите си.
„Винаги ни лъже. Уж този петък, после казва следващия. Тази история е от 10 години. Ние кондукторите не сме видели никакви пари от много време. Идват хора да работят на този пост, защото просто изнемогват, карат ги да се подпишат, че работят на 6 часов работен ден, а ние всъщност работим на 15 часов. Следователно ако това не ни харесва, ни заявяват да се махаме. Заплатата на един кондуктор е 450 лева, това е безумие”, добави още един от протестиращите.
Днес част от автобусите на „Хеброс бус” може да не излязат. Дошков обслужва линии 6, 20, 37, 29,7 и 99. До момента са взети две от линиите му – 10 и 4.трафик

Публикувана на
24 Ноември 2022 година