Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Морфов с 10 000 лв. заплата

Александър Морфов получава рекордна заплата като главен режисьор на Народния театър "Иван Вазов". Според запознати, талантливия постановчик прибира всеки месец сумата от 10 000 лева. Подобна заплата не се дава в нито една културна институция у нас.
Внушителното му възнаграждение вероятно е и причината той да не си подава оставката от театъра, а да взривява атмосферата с отворени писма до медиите. Вече близо месец Морфов е в епицентъра на скандал с пиарката на театъра - бившата депутатка от ДПС, зам.-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски и бивше пресаташе на ДПС Велислава Кръстева. В края на октомври Морфов нашари вратата й с обидни надписи и призива "Изчезвай", а впоследствие сам призна за "геройството" си, определяйки се като "известен извършител". Позицията му е, че Велислава Кръстева няма място в театъра, защото придружила почетния председател на партията Ахмед Доган до урните в изборния ден и така правела политическа агитация.
В момента тече административна проверка за случилото се, снети са обяснения от Велислава Кръстева и други служители на театъра. Да даде обяснения е призован и самия Морфов, който във второ писмо нападна директора на Народния театър, изписвайки името му с малки букви и слято - "лицето василвасилев".
След избухването на скандала, оставката си депозира главния драматург Захари Карабшлиев, а впоследствие и Явор Гърдев. Основните замесени в скандала обаче - Морфов и Кръстева, са на работа.
Актьорите били доста объркани от създалата се ситуация и по тази причина не искат да взимат страна в конфликта. Те уважавали режисьора Морфов, но от друга страна отчитали работата на директора Васил Василев и усилията на пиарката Велислава Кръстева.
Неотдавна новото ръководство на Народния чувствително увеличи заплатите на всички служители, за което извести и служебния министър на културата Велислав Минеков. Сега актьорите получавали между 2800 и 4300 лева месечно, а възнаграждения на режисьорите и драматурзите били още по-апетитни. Шампион по заплата обаче бил именно Александър Морфов с недостижимите си 10 000 лева месечно.лупа

Публикувана на
23 Ноември 2022 година