Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивски бушон спаси МВР-министър от Пловдив

„Главният секретар на МВР Петър Тодоров бе използван като бушон в случая с тежко ранения полицай при преследването на бежанци на входа на столицата. Отговорността за инцидента трябва да се поеме на по-високо ниво – на ниво вътрешен министър. Вместо това е жертван е пловдивчанинът, бивш директор на РДВР в града и щеф на Първо районно, тъй като той е на 57 години и няма перспектива за развитие”. Това заяви експертът по сигурността Иво Атанасов.
„Акцията по задържането на бежанци не е проведена професионално. Затова трябва да си отиде министър Иван Демерджиев, който е адвокат от Пловдив. Не се прави заграждане с полицейски автомобил, а се слагат ленти с шипове. Само така няма да има жертви и ранени. Вътрешният министър твърди в много интервюта, че има КПП-та с мобилни групи, които би трябвало да са оборудвани с такива ленти, защо не са използвани тогава?! ”, пита експертът.
По думите му не за всички пострадали полицаи при преследване на мигранти се дава гласност. Такъв е случаят от 25 август, при който шофьор със софийска регистрация на КПП „Пода“ помита два служебни автомобила. За да бъде спрян, граничарите стрелят по него, но не го улучват. Куршумът отива в тялото на колега.
Грузински каналджия пък предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол-Бургас. Той е карал близо 10 километра в насрещното движение, за да избяга от служители на „Гранична полиция”.Около 13.02 ч. на 14 август по пътя Созопол - Бургас, в района на “Ченгене скеле” възниква инцидент с автомобил “Ауди А 6” със софийска регистрация. За да избегне проверка, шофьорът обръща посоката си на движение и започна да се движи насрещно на автомобилите, пътуващи в посока Бургас.“Ауди”-то успява да блъсне странично четири коли, като в района на “Ченгене скеле” допуска челен сблъсък с “Нисан кубистър” с бургаска регистрация, чийто водач е откаран в УМБАЛ "Бургас".Водачът на “Ауди”-то и неговите спътници, превозвани, както в купето, така и в багажника, са избягали в гориста местност, като по-късно са заловени от 4 екипа от граничен полицейски участък - Бургас и сектор “Специализирани тактически действия” в Бургас.Установено е, че грузинецът и превозваните от него 12 мъже са преминали нелегално границата на България и са от сирийски произход. Задържани са в ГПУ Бургас.Десет дни след този случай при подобна гонка загинаха Атанас Градев и Йордан Илиев в Бургас.
На 26 септември пък полицай претърпя инцидент, докато разговаря с бежанец от Мароко на пътя Маленово – Стралджа. Автомобил с висока скорост го удря и той умира на път към болницата.
За днешната катастрофа с ранени полицаи, каналджия и бежанци говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева обясни: "Преследването се е случило рано сутринта при хотел „Ихтиман“. Там е бил направен опит от страна на полицейски служители да бъде спрян бус със софийска регистрация, а шофьорът не се е подчинил и е продължил в посока София. На входа на столицата бусът е бил препречен от автомобил на специализираните полицейски сили. Шофьорът на буса, който е превозвал мигрантите, не спира и се блъска в полицейския бус, а вследствие на това полицейски служител е в тежко състояние с опасност за живота“.
„Полицаите, които са се опитали да препречат пътя на бежанците, не са обучени. Вече не ги пращат на опреснителни курсове. Преди такива се провеждаха на всеки 5 години, след това на 10 години, докато накрая ги махнаха. Ако военна прокуратура се занимаваше с инцидентите с полицаи, щеше да лъсне неподготвеността на кадрите в системата на МВР”, коментира още експертът Иво Атанасов.
Шофьорът на микробуса с мигранти, който катастрофира в полицейски бус, е щял да получи 12 хиляди евро за нелегалния превоз. Новината съобщи Нова.
По оперативна информация на превозвачите на мигранти им е разпоредено да не се подчиняват на полицията и в никакъв случай да не спират.
51-годишният Кирил Петков е тежко пострадалият полицай в катастрофата с буса с мигранти на Околовръстното шосе в София.
Настанен е за лечение в болница „Света Анна“ в София.Той е с черепно-мозъчна травма със счупени кости на черепа, хематом и сериозно увреждане на мозъка. Той е настанен в реанимация, поне за 24 часа ще бъде в медикаментозна кома.
От болничното заведение уточниха, че са използвали всички възможности за лечение на служителя на реда. Полицаят е опериран в отделението по неврохирургия и остава на апаратна вентилация.Състоянието му е критично.
лупа

Публикувана на
22 Ноември 2022 година