Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Арх. Петкана, „Да, България“ и министър Минеков проспаха разтурянето на Предизборното градче

Поредно посегателство върху недвижимата историческа памет на Пловдив беше извършено вчера. Тихомълком разтуриха Преизборното градче. В момента Главната е като осакатена, не прилича на себе си, след това пладнешко посегателство върху недвижимате паметници на културата, каквито бяха партийните палати-ретро бараки.

Динко ПЕТКОВ

„Това кощунство беше проспано от байрактарката на бдящите за запазване на уникалните за града сгради арх. Петкана Бакалова. Как от партия Да, България не се намериха 5-6 активисти, да организират гражданска жива верига? Нямаше ли кой да звънне на министъра на културата Минеков, че да довтаса начаса от София, да възпре с тялото си разтурването.“, коментират потресени пловдивчани.
„Тъжна картина! Обезличиха Главната. Айде, бутат, бутат, ама поне да бяха запазили фасадите на предизборните сергии, пак щеше да е нещо. А те всичко съсипаха. Нямат грам чувство за историческа значимост.“, отчаяни са те.
Надеждата на потресените от това съсипване е, че арх. Петкана, възползвайки се, че дели една постеля с шефа на Института за недвижими паметници на културата арх. Петър Петров, е успяла да го спеши по най-бърз начин, със стара дата, ако трябва, да пусне заповед, че като ансамбъл Предизборното градче е със статут на паметник на културното наследство. И един пирон не може да бъде разкован, без разрешение от София. А тези, които са демонтирали култовите обекти, следва задължително да ги възстановят във вида, в който са били.
Очакванията са, че все пак министър Минеков ще се появи на Главната в Пловдив. Поне да каже, клатушкайки се: „Не ме е страх, познавате ме, няма да позволя това да остане безнаказано! Даже да ме заплашват с убийство!“.
Предполага се, че няма да мине и без искане за оставка. Упреците най- вече ще бъдат към местния лидер на „Да, България“ Йордан Иванов. За втори път бездейства при съсипване на пловдивски забележителности. Първо не успя да спре багерите в Тютюневия град. Оправдавайки се, вероятно, че нищо не може да направи, тъй като всичко било законно и имало разрешителни. После пред очите му направиха първа копка на пробива под Водната палата, въпреки че имаше ясни инструкции това да не става. Нищо не направи сега да попречи на бутането и на Предизборното градче. „Данчо се уреди да влезе в парламента,докато той яде депутаските кюфтета, ние да се мъчим да не събарят в Пловдив недвижимите паметници на града!“, негодуват дори съпартийците му.

Публикувана на
06 Октомври 2022 година