Новина от категория България
Архив на публикациите

Цяла София говори за Велимир, помогнал на бездомник

Млад мъж помогна на бездомник в София, след като го открил в безпомощно състояние в градинката на Младежкия театър.След два сигнала до Спешна помощ и оказана медицинска помощ в "Пирогов", мъжът е приет в дом за временно настаняване в "Красна поляна", съобщава България Он Ер.
В понеделник към спешна помощ и полицията е подаден сигнал за лежащ на улицата мъж в близост до Младежкия театър. Час по-късно през мястото преминава Велимир Георгиев с група приятели. Там те намират Божидар, който от години живее на улицата.
"Видяхме човек, който беше паднал и се опитахме да му помогнем, обадихме се на Спешна помощ. Те потвърдиха, че това е втори сигнал, идвала е и полиция, но никой не му е помогнал. Спънал се е, паднал и има рани по краката", разказа Велимир.
Вторият екип оказва необходимата помощ на мъжа и го отвежда в Центъра за временно настаняване в "Красна поляна". На следващия ден Велимир отива в Центъра отново.
"Придружих го с линейка отново от центъра до Пирогов, където му направиха превръзка", сподели момчето.
От Спешна помощ предлагат на Велимир да наеме срещу заплащане частна линейка, която да върне пострадалия Божидар обратно в дома в "Красна поляна".
"Което ми се струва безумие. Те го докарват до тук и после ни отказват да го върнат на същото място, което е държавна институция. Една служителките каза, че ще бъде наказана", възмущава се младият мъж.
Все пак екип на "Пирогов" транспортира пострадалия до Дома за временно настаняване в "Красна поляна", където бездомният мъж ще остане няколко дни. След това ще бъде пренасочен към Дом за настаняване в Бухово или Ботунец.
Така Велимир, който живее от години извън пределите на страната, прекарва почти два дни в грижи за един бездомен мъж. Сега с приятелите му са осигурили храна и дрехи за Божидар.

Публикувана на
06 Октомври 2022 година