Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Професионално формирование „Протести правим всякакви“ действа в Пловдив, работи на ишлеме

В Пловдив действа неясно засега професионално формирование„Протести правим всякакви“. Такива подозрения предизвикват през последния месец публични прояви, представяни уж като организирани партийни акции. Засега няма доказателства кой стои зад тази дейност и дали става въпрос за нарочно създадена професионална протестна група.

Динко ПЕТКОВ

Версията за съществуването на „Протести правим всякакви“ може да се приеме, разбира се, за поредна журналистическа хрумка и разпространение на фалшива новина. Точно на това, обаче, вероятно разчитат създадетелите й. Какви са фактите:
Вчера, например, на церемонията за първа копка на пробива под Водната палата, се появи шумна група протестиращи. Докато официалните лица се готвеха символично да хванат кирките, те започнаха да вдигат дандания, крещейки: „Оставка“ , както и други нелицеприятни подвиквания. За пред присъстващите журналисти акцията им беше представена като инициатива на цели три партии. За да не ги злапоставяме, ако се окаже евентуално, че имената им не са злоумишлено употребени, без те да имат пръст в това, не споменаваме кои са. Още повече липсва логика за тяхно участие. Едни още празнуват представянето си на онзиденшните избори, други ближат раните си заради провала си. Спечелилите, предполага се, в момента са ангажирани със следизборните пазарлъци, а загубилите, със сигурност, не могат да се гледат помежду си, търсейки кой е виновен за срива им. Така че няма как точно тези три партии в такава ситуация да се съберат заедно на организарана протестна акция пред Водната палата.
Вярно, на т.нар. протест се виждаха и лидери на тези партии. Не може, обаче, да се гарантира, че това са били те, а не, да предположим, техни двойници, използвани нарочно от загадъчното формирование „Простести правим всякакви“. Ако пък действително са били тези партийни водачи, присъствието им трябва да е било от чисто любопитство. Едва ли по някакъв начин имат пряка връзка с „Протести правим всякакви“. Или пък точно те да са поръчали на ишлеме този протест. И са дошли да видят какъв е ефектът. Възможно е, ако се смята, че кимаха окуражително на скандиранията за оставка.
Наблюдателни репортери забелязаха сред протестиращите познати лица от неотдавнашната акция, представена като гражданска верига в Тютюневия град. Това подсилва подозренията, че същото професионално формирование „Протести правим всякакви“ е действало на ишлеме и там. И тази проява беше афиширана като уж организирана от партия. Присъстваше и нейният местен шеф. Но пък участието само на 7-8 протестиращи поради съмненията, че споменаването на тази партия като организатор е било инсценировка, с цел да се придаде по убедително обществено недоволство. Най-фрапиращото е, че тогава професионалното формирование „Протести правим всякакви“ включи в акцията и…цял министър. Ни в клин, ни в ръкав се появи културният министър. На визия го докарваше на него. Но малко преигра, след като взе по нощите да къса заградителните огражданения, нахълтвайки видимо клатушкащ се в частния имот. Признавайки пред тв камерите, че наистина е неадекватен. Остава под въпрос дали наистина това е бил министърът. Особено като се знае, че той вече изобщо не пие, че чак откровено да се клатушка като на няколко бирички.
На вчерашния протест край Водната палата, един от най-силно и школувано крещящ „Оставка“ запита скандиращия до него: „Абе, шефът каза ли колко още да викаме?“.Отвърнаха му: „Щял да даде знак, каза, че другата седмица имало ново протестно ишлеме, поръчката, била срещу кмета, ама не казаха за какво!“.

Публикувана на
06 Октомври 2022 година