Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Султанът от „Великолепният век“, който пее на Бродуей

Халит Ергенч е популярен турски актьор, участвал в десетки филми и сериали. Става световно известен след участието си в поредицата "Великолепният век", където изпълнява ролята на Султан Сюлейман. Освен актьорски талант, притежава и певчески способности, които са оценени на Бродуей. Това, което удовлетворява другите в работата, за него не е достатъчно.
Роден е на 30 април 1970 г. в Истанбул. Баща му Саит Ергенч е известен в страната поет, композитор и актьор. От дете Халит расте в творческа атмосфера, обича танците и музиката, особено харесва джаза. Получава средното си образование в училище Бешикташ Ататюрк. Родителите и приятелите на семейството са убедени, че ще последва стъпките на баща си, но той решава да стане моряк, привлечен от романтиката на дългите пътувания. През 1989 г. младежът постъпва във факултета по морско дело в Истанбулския технически университет. Но бързо се отказва от романтичната си мечта, щом става ясно, че трябва да изучава стотици томове техническа литература. Разбира, че е сбъркал с избора на професия, взема документите и влиза в консерваторията. Учи вокал, оперно пеене и решава, че ще стане актьор.
Дебютира в сериала „Черен ангел“. Там привлекателният мъж е забелязан и получава предложения за още няколко сериала. След това се мести в САЩ, където прекарва година и половина и се изявява дори на сцената на Бродуей. Връща се в Турция, за да постави собствен мюзикъл. Оттогава започва поредица от успехи в творческата му биография.
От 2000 г. насам актьорът постоянно участва в игрални филми и сериали. Знаменателна точка в кариерата му е ролята в "Хиляда и една нощ", след която Халит се събужда известен. През 2011 г. е поканен да играе ролята на султан Сюлейман в сериала "Великолепният век". Тази роля става най-добрата в актьорската му филмография, а самият Халит печели сърцата на хиляди зрители по света.
Не забравя и първата си страст – музиката. В началото на 2019 г. той излиза на сцената под съпровода на симфоничен оркестър. За дуетното изпълнение на финалната песен Cev Sanat му партнира съпругата му Бергюзар Корел.
Завръщането на екраните на Халит Ергенч е в началото на 2020 г. със старта на сериала „Вавилон“, а актьорът е в главната роля. Звездният актьорски състав обаче не успява да спаси проекта от закриване през есента на същата година.
Сега отделя повече време на семейството. Заедно със съпругата си, притежава вила в престижен район на Истанбул. На площ от 200 кв. м. има няколко спални, просторни тераси, домашен мултиплекс и басейн. Освен това има имение на гръцкия остров Хиос и апартаменти в Бодрум и Чемше. Семейството обаче избра да живее в огромна къща в Лондон.
Халит Ергенч е женен два пъти. Първият му брак с Гизем Сойсалди продължава година и половина. Младата съпруга по това време учи в университета и не е готова да създаде семейство и да има деца. В крайна сметка двамата се разделят през 2008 г. Разпадането на брака не е лесно за съпрузите - Ергенч плаща на Сойсалди $ 180 000. След раздялата тя намира щастието си с втория си съпруг - сценариста Хюсеин Карабей.
Втората избраница на Халит е колежката му Бергюзар Корел, която е с 12 години по-млада от него. Женят се през август 2009 г., а на тържеството присъстват 350 души. Запознават се случайно в ресторант, въпреки че на 20 години Халит работи с родителите на бъдещата си съпруга и я познава задочно като момиче. Скоро съдбата събира влюбените на снимачната площадка на "Хиляда и една нощ", романсът им започва да се развива с голяма скорост. След няколко месеца Халит и Бергюзар са неразделни.
В интервю Халит Ергенч признава, че се страхува да не повтори съдбата на баща си, който е женен много пъти. Казва, че преди да се срещне с Бергюзар е несериозен, но сега е пълноценен човек и е сигурен, че не са се намерили случайно - съдбата ги е събрала. Те са родители на три деца. Синовете Али и Хан са родени с 10 години разлика. През 2021 г. Бергюзар дари артиста с дъщеря Лейла.труд

Публикувана на
23 Септември 2022 година