Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На летище „Пловдив“ ще кацат бойни самолети

Летище ”Пловдив” става основното, от което Военновъздушните ни сили ще водят охраната на въздушното пространство. Това се случва заради започналата реконструкция в авиобаза ”Граф Игнатиево”.

Военните обещават, че ще се спазват стриктно всички изисквания за безопасност на гражданските полети.
От Министерството на отбраната не уточняват причините, поради които военните са избрали инфраструктурата на летище "Пловдив".
Инфраструктурата на авиобаза "Граф Игнатиево" трябва да е готова до 2025-та година, когато трябва да дойдат първите осем нови изтребителя Ф-16. От публични данни става ясно, че новата инфраструктура ще разположена на площ от около 140 декара. Ще има събаряне на сгради, подмяна на ВиК и електроинсталация, доизграждане на хангари, огради, складове, нова охранителна система, нови укрития за Ф-16.
Пистата за излитане и кацане е с дължина 3000 м. също ще бъде ремонтирана. От средата на годината за това вече би трябвало да са приключили процедурите, осъществени заедно с Агенцията на НАТО по инвестициите.
По данни на министерството на отбраната има поне 25 фирми, които работят по различни елементи от инфраструктурата. 300 милиона лева се очаква да струват строителните дейности.фрогнюз

Публикувана на
22 Септември 2022 година