Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Колко струва погребението на Елизабет II и кой го плаща?

Британското правителство все още не е разкрило колко ще струва погребението на кралица Елизабет II, като обяви само, че ще предостави подробностите "своевременно", съобщава New York Times.
Цената, която включва сложни шествия, бдения и ритуали, се очаква да бъде значителна и ще бъде покрита от държавата, a спекулациите са, че при настоящата икономическа ситуация погребението ще достигне над 8 млн. паунда.
Дори съобразено с инфлацията, то ще струва в пъти повече от последното държавно погребение във Великобритания - това на Уинстън Чърчил през 1965 г.,
и церемониалното погребение на Кралицата Майка през 2002 г. Според доклад на Камарата на общините нейното погребение е струвало малко над 5 млн. паунда, от които 825 хил. паунда (954 хил. долара) за поклонението и 4,3 млн. паунда (5 млн. долара) за сигурност и охрана.
Times съобщава, че погребението на Чърчил през 1965 г. е струвало 48 хил. паунда, което се равнява на приблизително 1 млн. паунда, ако цената се изчисли спрямо финансовите показатели през 2022 г.
Смята се, че погребението на принцеса Даяна през 1997 г. е струвало между 3 и 5 млн. паунда (3,4-5,5 млн. долара).
Церемониалното погребение на Маргарет Тачър в катедралата "Сейнт Пол” през 2013 г. струва на данъкоплатеца около 3,2 млн. паунда.
Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, имаше по-скромно погребение миналата година поради ограниченията, свързани с коронавируса. За разлика от тълпите и високопоставените лица, очаквани в понеделник, кралицата седеше сама по време на погребението му в параклиса "Сейнт Джордж" в семейния замък Уиндзор.
В Лондон е обявен най-високият код за сигурност. На държавното погребение са поканени 2000 гости, сред които държавни лидери, високопоставени служители и представители на кралските семейства по света. В града се очаква да пристигнат и над 1 милион души, които искат да изпратят кралицата в последния ѝ път. Опазването на хората и тяхната сигурност е скъпо начинание.
Погребението на Елизабет II се смята за най-скъпата полицейска операция в британската история, която ще струва повече от 7,5 млн. паунда.
За сравнение - за последното най-голямо събитие за британското кралско семейство, каквато беше сватбата на принца и принцесата на Уелс Уилям и Кейт през 2011 г., бяха дадени 7,2 млн. паунда за сигурност. Погребението на Елизабет II ще бъде в по-големи мащаби и по-значимо от събитията преди това, което ще изисква и повече разходи за сигурност.
Великобритания обяви деня на погребението за празник, което включва различен вид разходи, включващи разходи за пропусната икономическа дейност.
Училища, болници и аптеки ще затворят. Големи вериги магазин и ресторанти също избраха да затворят вратите си, както и малки частни предприятия, като магазини за домашни любимци и разсадници.
Високата цена за погребението на кралица Елизабет II идва на фона на нарастването на потребителските цени във Великобритания с най-бързия си темп от четири десетилетия,също и с инфлация от близо 10%, движена от енергийните цени. Само преди дни новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс представи план за ограничаване на годишните разходи за енергия за средните домакинства до 2500 паунда. лупа

Публикувана на
19 Септември 2022 година