Новина от категория България
Архив на публикациите

„Не се карайте, не се шпиондисвайте, не се делейте!“

Хиляди миряни се очаква да пътуват от всички краища на България до Рупите на 11 август, когато се навършват 26 години от кончината на голямата пророчица Ванга.
На тази дата ежегодно се стичат хора от близко и далеч, за да запалят свещ в нейна памет и да посетят гроба й.

Тази година поменът се пада в делничен ден – четвъртък, но се очаква посетители край храма и в къщата на Ванга на Рупите да има и в петък, и през целия уикенд, когато традиционно се събират повече хора. Някои остават и с нощувка, като наемат къщи за гости или стаи в семейни хотели в близкия периметър.
Винаги отецът от черквата, която приживе пророчицата построи, отслужва литургия на гроба й до храма „Света Петка Българска”. След църковната служба на миряните се раздава за Бог да прости постна храна, тъй като 11 август съвпада с периода на Богородичните пости. От управата на комплекс „Ванга” приготвят някои от любимите й ястия по автентична рецепта, сред които лозови сарми, пълнени чушки и боб.
Ванга си отива на 11 август 1996 г. след дълго боледуване. Последният ден от живота си тя изкарва в болница „Лозенец” в София, а неотлъчно до нея е осиновеният й син Димитър. Смъртта й е съпътствана с мистерия, тъй като след като състоянието й се влошава, наблюдаващите я лекари искат да й поставят тръба за дишане, но в този момент токът в болницата спира и манипулацията на практика било невъзможно да се осъществи. Впоследствие обаче става ясно, че така или иначе Ванга е щяла да си отиде, защото е имала метастази във всички органи, тъй като разпространението на рака на гърдата, с който е диагностицирана 10 години по-рано, не е могло да бъде овладяно.
Последните думи, които тя казва, са: „Не се карайте, не се шпиондисвайте, не се делейте. Народът да е едно, политиците да са с народа и тогава България ще върви напред!”, разказва нейната снаха Здравка, съпруга на осиновения й син Димитър.
След кончината на пророчицата в семейството й лумват жестоки скандали за нейното наследство. От една страна сестра й Люба и нейните щерки претендират за имането, от другата страна са управата на фондацията й, която е основана още докато Ванга е жива, и част от хората, които членуват в нея, са редица интелектуалци, както и осиновеният й наследник. След години съдебни дела едва през тази пролет стана ясно, че сагата е приключила и наследството на феномена от Рупите отива във фондацията, основана на нейно име, каквато е била и нейната предсмъртна воля. Според съдебното разпореждане къщата на Рупите, теренът около храма, който тя приживе построи, както и поддръжката му, са присъдени на фондация „Ванга“. „Както знаете, тези дела се водеха много дълги години, след като племенницата на Ванга и сестра й Люба направиха оспорване на завещанието. Но най-накрая, след години мъки и неволи, се случи волята на Ванга. Така е речено, така става“, обясни адвокат Иван Драмов, председател на фондацията. Приживе между Ванга и сестра й са съществували известни неразбирателства. Това е една от причините ясновидката съзнателно да предпочете да остави всичко, което е имала, в полза на фондацията.ретро

Публикувана на
09 Август 2022 година