Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ашуре, шербет и единственият дервиш у нас събраха пловдивчани от всички етноси

"Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра, Джумая джамия представители на всички етнически общности в Пловдив. Домакини бяха мюсюлманското настоятелство с председател Ахмед Пехливан и Районното мюфтийство.
Според традицията на този ден мюсюлманите варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Ашуре означава 10, а празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем, който е първият месец по мюсюлманското летоброене, каза зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед "
"Подходящо е именно от Пловдив, където всички етноси живеят в хармония от векове, да се отправя и посланието на днешния ден, а то е за толерантност и подпомагане“, изтъкна от своя страна генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.
„Това е ден на толерантността!“, каза областният управител Ангел Стоев и напомни за идеята на Левски за чиста и свята република с място за всички.
Ашурето става бавно. Всяка една от множеството съставки, сред които жито, фасул, нахут, сушени плодове се приготвя отделно, а после всичко се смесва , но за да е вкусно.
Пред Джумая джамия единственият дервиш в България – пловдивчанинът Васил Тосев, изпълни ритуала Сема.
"Денятн на ашурето" се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег.
В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева. „Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет.
Третото предание свързва празника с първия пратеник, изгонен от Рая, чийто грях е опростен на днешния ден. На тази дата се празнува и ражденото на Иса (Исус) и спасението на Муса(Мойсей) от фараона.
Дълги опашки за ашуре се виеха за церемонията. От мюфтийството раздаваха и шербет.

Публикувана на
08 Август 2022 година