Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Джачков в Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като осем нови портрета се представят за първи път пред публика.
Артистът от десет години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство - портретурата. Той е признат майстор на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя, артистът рисува магията на човешката душа.
Мартин Джачков е роден в Ловеч, където завършва езиковата гимназия. след което го приемат в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които приемат. Първото поприще на българския артист е модният дизайн.
В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.
Всичко е тук, събрано в милиарди парченца хартиени образи. Българските рози, в които потъва автопортрета "Има един Мартин", Айфеловата кула и магията на нощта в портрета "Черен пипер", плът oт мраморни образи на Пиета и рисунки на Пикасо, заключени в кожения корсет на тялото на портрета "Увиснал в невъзможен траур", красотата на безсмъртие в портрета "Туритопсис", белези, глад и невинност в картината "Гладен и свят" и много други. Ако други художествени творби изискват време, за да бъдат усетени и разбрани, то картините на Мартин Джачков не дават покой на окото щом те попаднат в него.бнр

Публикувана на
08 Август 2022 година