Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Слагат легнали полицаи в Пловдив

Процедурата за изграждането на т.нар. легнали полицаи или повдигнати пешеходни пътеки ще бъде облекчена. За целта ОП „Организация и контрол на транспорта“ ще подготви проекти за всеки от районите в града, а от районните кметства ще бъдат изграждани самите неравности.
Това реши Общинската комисия по безопасност на движението, чийто председател е зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.
„До момента районната администрация, на чиято територия е подаден сигнал за изграждане на повдигната пешеходна пътека или легнал полицай, трябваше да намери проектант. Да му плати хонорар, а той да изготви проект, който да се съгласува в КАТ. След одобрението им, трябваше да се наеме фирма, която да изгради повдигната пешеходна пътека. Едва след това, от специализираното звено на Общината, се поставят маркировка и знаци“, обясни зам.-кметът Чонов.
Той подчерта, че този дълъг път за изграждането на ограничителни неравности на пътя ще бъде значително облекчен с новата организация. Общинското предприятие ще направи шест проекта за поставяне на неравности, които ще съгласува с КАТ, а след това ще ги предостави на шестте районни администрации, за да ги включат в строителните си програми.
„След като Комисията за безопасност на движението разреши процедурата, ние по служебен път ще подготвим проектите, одобрени в последните 2 г., но нереализирани. Предоставените на районното кметство проекти ще подлежат на съгласуване от компетентния държавен орган, след което всеки районен кмет ще има ангажимента да изгради неравностите. Впоследствие предприятието ще извърши хоризонталната и вертикална сигнализация“, допълни директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.В изпълнение на заложените цели от ОП „Организация и контрол на транспорта“ от началото на годината до момента са маркирани 115 пешеходни пътеки, като работата продължава с фокус училищната инфраструктура, за да се обновят зебрите пред учебни и детски заведения преди 15 септември.
В ход е процедура за избор на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка и доставка на вертикална сигнализация, веднага след финализирането й ще започне и освежаването на големите булеварди и кръстовища.

Публикувана на
01 Август 2022 година