Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Скопският премиер се кара на Киро, размахва му пръст

Кирил Петков, Димитър Ковачевски, Еди Рама и Александър Вучич са в Брюксел за срещата на Европейския съюз (ЕС) – Западните Балкани.
Преди започването на срещата, по време на заснемането на протоколни кадри, камерата е запечатала любопитен момент, в който македонецът разпалено се кара на българина и му размахва пръст, пише Трибюн бг.

Кирил Петков само поклаща глава.
Припомняме, че именно заради нерешителността на Кирил Петков френското предложение за Република Северна Македония (РСМ) все още не е гласувано от Министерски съвет. Вместо това той иска Народното събрание да реши и да носи цялата отговорност.
Френското решение на практика би дало „зелена светлина“ на РС Македония и Албания за влизане в ЕС.
Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел.
Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори - ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

Публикувана на
23 Юни 2022 година