Новина от категория България
Архив на публикациите

Жена харесана за служебен премиер, има още два варианта

България е изправена пред предсрочни парламентарни избори и нов четвърти по ред служебен кабинет на президента Румен Радев след падането на правителството на Кирил Петков. А следващият кабинет - редовен или служебен ще е 100-ят в българската история след Освобождението.
"Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха", заяви президентът Румен Радев часове преди да стане ясно, че кабинетът "Петков" пада. Все пак държавният глава уточни, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният, екстремният вариант.
Този път президентът смятал да изненада партиите като предложи жена за служебен премиер, а именно правния си съветник - уважавания юрист и конституционалист проф. Емилия Друмева. Ако това се случи тя ще бъде вторият премиер жена на България след Ренета Инджова, която също беше служебен министър-председател.
Засега единственият и основен проблем е, че самата проф. Друмева не желаела, изтъквала като аргумент, че е на 75 години и ще й е трудно да има енергията на младите, нужна в тази сложна политическа ситуация.
Девет години проф. Друмева е и съдия в Конституционния съд, избрана от квотата на Народното събрание. Тя е съпруга на дългогодишния директор на НДК Христо Друмев.
Името на главния секретар на държавния глава - Димитър Стоянов обаче е най-обсъждано публично за възможен служебен премиер.Той е военен от кариерата, завършил е Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва и Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел” в САЩ. Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Работи заедно с Румен Радев във Военновъздушните сили. Стоянов е известен и като Митко Есемеса и се замеси в няколко политически скандала и е възможно президентът да избягва неговото назначаване за служебен премиер.
Секретарят на Румен Радев по социалните въпроси и здравеопазването Гълъб Донев също е оглеждан от държавния глава за служебен премиер. От май до декември 2021 г. е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.лупа

Публикувана на
23 Юни 2022 година