Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Каква ще е промяната, взимат от едни, дават на други, накрая всички ще бъдем още по бедни!

Всички мерки, представени от премиера Кирил Петков за преодоляване на кризата, бяха оприличени от експерти и политици като недостоверни.. Обещанията още не са договорени, няма да решат проблемите, някои от тях е невъзможно да бъдат изпълнени и не е ясно дали въобще ще се сбъднат. Не беше обявено кои от представените мерки ще влязат в сила от 1 юли и кои от 1 януари следващата година.
Оценката на експертите бе, че намислените от управляващите мерки не само няма да стопират инфлацията, а дори напротив, ще предизвикат още по-голямо покачване на цените. В резултат най-лошото по отношение на инфлацията предстои.
Представените от управляващите мерки реално ще увеличат ролята на държавния бюджет, като чрез него ще се взима от едни и ще се дава на други, а в резултат всички ще станем още по-бедни.
Въвеждането на 0% ДДС за хляба въобще няма да се отрази на крайните цени за потребителите. След като цените в магазина са се вдигнали, търговците нямат стимул да ги намаляват. Нулевата ставка на ДДС за хляба само ще остави повече пари в ръцете на търговците. Хлебари вече заявиха, че насъщният трябва да поскъпне. С нулевата ставка хлябът няма да стане по-евтин, но ако потреблението му нарасне, защото хората нямат пари за салам и сирене, може още повече да вдигнат цената му.
Нулевата ставка за хляба е предпоставка и за мащабни измами. В момента хлябът и всички тестени изделия се облагат с една ставка на ДДС от 20%. Но ако хлябът е с нулев ДДС, а кифлите, баничките, кроасаните и курабийките са с 20% ДДС, всяка пекарна ще има стимул да лъже хазната и да продава кифлите като хляб - с нулев ДДС. За сметка на понижението на ДДС за хляба, ДДС за бирата и виното в ресторантите ще бъде повишено от сегашните 9% на 20%. Така реално чрез бюджета ще взимат пари от ресторантьорите, които няколко пъти изразяват недоволство към управляващите, и ще ги дават на хлебарите.
Подобна ще бъде ситуацията и с предложената отстъпка от 25 ст. от всеки литър бензин А95, обикновен дизел без добавки, метан и пропан-бутан. Беше обявено, че това ще важи до края на годината и то само за гражданите, а не и за служебните коли. В тази ситуация всеки шофьор със служебна кола ще може да отиде в малка бензиностанция и да се разбере със собственика - пишат по документи, че горивото е за личната кола на шофьора, а го сипват в служебната. След това шофьорът и бензинджията си делят отстъпката.
Сивият сектор в горивата ще нарасне и фирмите, които използват измама, за да ползват по-евтино гориво, ще имат конкурентно предимство пред коректните компании. А заради повишеното търсене на горива цените им ще нараснат и реално хората няма да усетят обещания спад с 25 ст. за литър. В управляващата коалиция добре знаят какъв ще бъде ефектът от тези мерки, но ги въвеждат, за да хвърлят прах в очите на хората и да запазят постовете си в управлението.
Другата голяма лъжа е с увеличението на пенсиите. В официалното съобщение на Министерски съвет за мерките пише, че пенсиите ще нараснат с близо 20%. Това става след като три дни управляващите обясняват, че ръстът ще е с 21,5%. След това обаче се оказа, че увеличението ще бъде значително по-малко.
Първо 60-те лева ковид добавка ще станат част от пенсията, но това са пари, които пенсионерите взимат и сега. След това ще има увеличение с допълнителен процент от около 10%. Минималната пенсия от 1 юли ще стане 467 лв. Това е увеличение само с 8,6% спрямо сегашната обща сума на минимална пенсия и добавка. Това е доста по-малко от инфлацията. Дори според официалните прогнози на Министерството на финансите инфлацията за 2022 г. ще бъде над 10%, а реално ще бъде много по-висока. Така пенсионерите ще продължат да обедняват на фона на бързо покачващите се цени. Освен това беше лансирано, че максималната пенсия ще нарасне на 3400 лв. Сега обаче стана ясно, че това ще бъде направено чак от 1 октомври. За тогава е обещано още едно преизчисление на пенсиите, но се очаква то да засегне само 770 хил. души, а не всички пенсионери.
Друга лансирана мярка предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината. Така дължимите данъци ще може да бъдат намалени с 600 лв., вместо с 450 лв. Но не стана ясно това облекчение за колко деца ще важи.
А освен това, за да се ползва на три месеца, ще трябва работодателите или самите родители да подават данъчни декларации четири пъти в годината. Но по-важното е, че спестените данъци няма да стигнат, за да покрият допълнителните разходи на родителите, заради по-високата инфлация.
Кабинетът представи и мерки, които нямат нищо общо с инфлацията и доходите на хората. Например увеличението на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. чак от 1 януари 2023 г., което е записано в коалиционното споразумение и щеше да бъде направено и при нулева инфлация. Както и увеличението на общата квота на ваучерите за храна, което означава, че повече хора ще получават талони вместо пари в брой. Така с талоните ще пазаруват само в определени магазини, а няма да могат да харчат парите си, където поискат.труд

Публикувана на
20 Май 2022 година